måndag 15 juni 2009

Sverige har 800.000 fattigpensionärer

SVENSKARNA OCH DERAS HÖVDINGAR


Från den bortgångne fritänkaren och journalisten Kurt Lundgrens blogg hämtar jag följande apropå svenskarna och politikerfrälset.

Chocksiffra: Sverige har 800 000 fattigpensionärer!Östra Ölands fria horisont
INTE I MIN VILDASTE
FANTASI HADE JAG TROTT ATT DET
VAR SÅ ILLA - ALLA ÄR GRUNDLURADE


Jag skrev till Skattebetalarna och frågade om antalet fattigpensionärer och hur många de är.

Jag trodde det rörde sig om 30- 40 000.

Chocksiffran kom : Antalet är 800 000!

Vart har våra pengar tagit vägen.

Read my lips: Where is our money, vem har förskingrat dem? Har ett land någonsin sett ett värre bedrägeri?

Jag tackar Nils Bohlin på Skattebetalarna för det upplysande svaret även om det var chockerande:

Skattebetalarna:

“Det finns lite olika definitioner på fattigpensionärer men jag tror att man oftast menar de som tjänat in för lite atp-poäng för att de inte jobbat, jobbat lite eller invandrat som äldre. Dessa har rätt till garantipension (och en del andra stöd) som uppgår till max 6 492 kronor per månad för den som är gift och 7 278 kronor per månad för den som är ogift (beloppen gäller 2008). Man måste ha bott fyrtio år för att få dessa belopp (annars räknas de ned med 1/40 per år).

Beloppen gäller dem som inte har någon allmän pension alls. För de som har en viss atp (eller tilläggspension som det heter nu) så räknas denna av från garantipensionen. Genomsnittsgarantipensionen för dem som är födda 1937 eller tidigare är 27 000 kr per år och 15 000 kr per år för dem som är födda 1938 eller senare enligt statistik från 2006. Detta innebär att de flesta har viss atp men det finns pensionärer som har så låg pension som maxbeloppen ovan (dessa kan dock få något som kallas äldreförsörjningsstöd för att slippa söka socialbidrag).

Det är lite komplicerat att räkna ut hur många som bara har garantipension men ungefär 800 000 pensionärer har viss garantipension vilket innebär att de har mycket låga pensioner.

Merparten av dem med garantipension är kvinnor. Ungefär 80 procent är kvinnor.
Hoppas du fått en viss uppfattning om vad som gäller. För nyare siffror måste du kontakta försäkringskassan eftersom jag bara har tillgång tom 2006.”

Summering av chocksiffrorna:

Det finns 150 000 personer, mestadels kvinnor, som enbart har garantipension.

Denna pension är 7 453 kr per månad. Före skatt.

En gång till: 7 453 kr per månad. Före skatt.

En person skall alltså kunna upprätthålla livet på denna lilla summa. Kläder, läkarräkningar, en kaka till kaffet, etc etc.

775 000 personer har pensioner som ligger mellan 7 500 och 10 000 kr per månad, före skatt - alltså fattigpensionärer de också.

Den som påstår att Sverige är världens rikaste land anbefalles att studera dessa siffror.

Världens rikaste land, det är ju bara struntsnack.

Vi kan säga att en miljon människor lever på fattigdomsnivå.

Att politikerna aldrig vågar tala klarspråk om detta, att antalet fattigpensionärer skall döljas till varje pris beror på att problemet är så gigantiskt att ingenting kan göras åt det.
2008-09-04 @ 14:20:16

Olof Johansson skrattar åt ossÖstra Ölands fria horisont


Bilder fastnar och blir till en del av verklighetsuppfattningen.

Bilder som man ser flimra förbi på TV kanske bara under ett par korta sekunder sätter sig fast i medvetandet och blir en del av verklighetsuppfattningen.

För min personliga del minns jag de korta bildsekvenserna på TV med förre centerledaren Olof Johansson och systembolagschefen Anitra Steen.
Godsägarparet Anitra Steen och Göran Persson

Första bilden : Johansson viftar med sin vänstra hand, viftar, viftar och kallar Anitra sin krydda. Hon röd om sina äppelkinder talar med pipande röst.

Andra bilden : Olof Johansson står bortåt ett hörn, äppelkindade Anitra i förgrunden. Olof Johansson är också eldröd i ansiktet och han skrattar helt hysteriskt.
Jag står i trappan på väg ner till första våningen när jag ser detta på TV; jag hör inte i detalj vad det handlar om, men fattar att det rör sig om Anitras måttlösa pensionsvillkor, som om hon vore chef för ett globalt bolag i stenhård konkurrens med kineser och japaner och inte ett monopolföretag som under en bunt monopollagar lika omfattande som Bibeln säljer sprit till svenska folket.

Det är helt uppenbart vad jag ser: Det är oss de skrattar åt.

CITAT : ”Det politiska subventionssystemets oöverträffade organisation är förstås det euroepiska parlamentet. Här kommer du att finns de mest subventionerade politikerna i den hittills upptäckta världsrymden, var och en av oss kostar ungefär 15 miljoner kr om året. Har denna tsunami av skattepengar gjort oss mer effektiva, mer hänsynsfulla till medborgarnas åsikter eller mer försiktiga med skattepengarna? I helvete heller, förra månaden lanserade eu en plan för att vända medborgarnas fientlighet mot eu-konstitutionen, och det sker med, gissa nu, era pengar.”

Daniel Hannan, MEP, conservative.

7 kommentarer:

 1. Fattiga pensionärer ,fattiga sjuka och arbetslösa...Sverige är uppdelat i fattiga och rika!Politikerna bryr sig inte!
  De bryr sig mer om EU än om att göra det bra i vårt eget land!Sverige är skit att leva i,folket runt om en,skiter också i det,de tycker det är tryggt och bra för de får mer i fickan,medans andra får kräla i skiten!
  HUvudsaken man får en platttv eller renovera köket!
  Att betala lite extra skatt och få ett trygghetssystem struntar de blankt i,men vad gör de när de själva blir drabbade,för alla kan drabbas!
  Hur får man politiker att vilja göra något,se problemen som växer i samhället!?
  Fattighem bör nog byggas NU!

  SvaraRadera
 2. Dom kommer köra Sverige i botten. Dom bryr sig inte så länge dom själva är trygga och kan leva i lyx. Blir det för osäkert här kommer dom säkert fly utomlands och fortsätta hånskratta åt dom dumma svenskarna som gjorde dom rika.

  SvaraRadera
 3. Jag är 56 år och har 5 års universitetsutbildning och har sökt jobb i två år. Jag jobbar på en telefoncentral där jag tjänar 86 kr i timmen, jag är anställd vid behov och jobbar mest på kvällarna. Vi får ingen sjukpenning från arbetsgivaren, ingen helglön, ingen semester. Min väninna är 46 år och har en KY utbildning i Livsmedels och läkemedelsteknik. Hon kan inte heller få jobb, hon gick ut sin utbildning 2006 och nu skriver vi 2009. Förr fanns det jobb t ex i affärer och butiker, på caféer, i hemtjänsten mm men det finns ju inte längre idag. Ser man ny personal i sin mataffär så är det alltid unga människor. Min väninna och jag är för gamla och har inte en chans i dagens hårda konkurrens även om vi inte varit sjukskrivna eller haft missbruksproblem eller är handikappade.

  Lena Meigård

  SvaraRadera
 4. Det tillkommer ju bidrag till fattigpensionärerna utöver det där.
  Bostadstillägg för pensionärer på upp till 4500kr som mest!

  SvaraRadera
 5. Det verkar som det varierar mycket när det gäller "fattigpensionärerna" här. Frugan har fn efter liten ökning 4.450/mån och hon har varit hemma och skött familjen under alla år född -28. Tog något år förtida uttag och blev därför inte mycket kvar. :-)

  SvaraRadera
 6. Naturligtis skall vi dela lika på den allmänna pensionen, som vi har betalat in via skattsedeln. Då tror jag, att inga fattigpensionärer finns längre. Det är vår rättighet att ha en någorlunda bra pension att kunna leva på. Inga bostadsbidrag kommer säkerligen inte att behövas för pensionärer. Har man haft en bra lön har man också möjlighet att spara och planera för sin ålderdom. Tjänstepensioner skall inte blandas in i detta förslag. Jag efterlyser någon som kan räkna ut hur stor pensionen skulle bli om vi delade lika på all inbetald allmän pension. Pensionen är ingen helig ko, det är vår demokratiska rättighet!
  Farmor M-L

  SvaraRadera
 7. Frågan är varför alla ni som är medlemmar i pensionärsorganisationer som PRO,SPI och SPF varför är ni så dumma så ni gynnar dessa hycklare.
  Som grundlurar er ni tror de för pensionärernas frågor i riksgagen de bara jamsa med alliansen och Anders Borg.
  Det är dags och vakna gå ur era pensionärsorganisationer och ställ krav era blåögde och naive stackare.
  Det är ert fel att det ser ut som det gör med 800.000 fattigpensionärer i Sverige.

  SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.