Bohman ville stoppa Adelsohn.
I SvD berättar Lars Tobisson om stridigheterna i partitoppen i sin nya bok Främling i folkhemmet – ett högerspöke ser tillbaka, Bokförlaget Atlantis.
Bl.a ville moderatledaren Gösta Bohman stoppa Ulf Adelsohn från att bli hans efterträdare. Bohman motiverade detta med att det är ingen barnlek att leda ett parti.
Lars Tobisson var under tre decennier en av Moderaternas mest inflytelserika personer och hade många av de viktigaste posterna men han blev aldrig partiordförande. Detta beror på enligt egen förklaring hans förmögna ställning i Göteborgssocieteten och familjens fastighetsaffärer som med jämna mellanrum skapade rubriker. Han kände sig tillhöra en utsatt, nästan utstött samhällsgrupp.
Vid en lunch, där Tobisson medverkade, läste Bohman lusen av Ulf Adelsohn , som minns lunchen mycket väl men återkommer till denna i sina egna memoarer.
Bildt framstod i Tobissons ögon som en inkarnation av Aristoteles Homo politicus. Han konstaterar emellertid att Bildt skulle ha behövt mer bredd i personligheten.
Det har varit spekulationer om att Carl Bildt kommer att bli EU:s utrikesminister men enligt Bildt själv så finns också den lilla världen. Han tycker inte att man kan som livsprojekt att flänga runt i världen.
Vad vill Carl Bildt?
Statsminister Fredrik Reinfeldt får inte högt betyg som ung politiker. Han hade svårt att leverera.
Vem var Aristoteles?
Grekiske filosof (384-322 f. Kr.), som föddes år 384 f. Kr. i staden Stageira 28 mil norr om Aten. Staden ligger nära gränsen till Makedonien på halvön Chalkidike i nordöstra Grekland.
Han var författare till böcker inom olika områden såsom Logik, Retorik och Poesi, Fysik och Natur och Filosofi. Med andra ord en man med en oerhörd bredd i sin personlighet. Hans syn på demokrati är intressant.
Han säger bl.a. i Kapitlet VAD ÄR EN STAT att :
Inom staten bör följande yrkesgrupper finnas:
• Jordbrukare som producerar livsmedel
• Hantverkare som gör verktyg
• Soldater som skyddar makten mot inre och yttre fiender
• Välbärgade som tillför resurser som täcker interna och krigiska behov
• Präster som sköter kulten av gudarna
• Domare som avger domar i tvister mellan medborgarna
I Kapitlet om demokrati sägs bl.a. att när folket är i majoritet och deras åsikter är de som gäller inom staten är det en demokrati. Demokrati råder när alla har möjlighet att tillträde de styrande ämbetena och då lagen styr. Demokrati råder också när folkomröstningar är bestämmande.
måndag 10 augusti 2009
Superstaten EU:s utrikesminister - Carl Bildt?
Upplagd av Anonym kl. måndag, augusti 10, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.