söndag 27 december 2009

De svenska bankrånarna

Samtidigt som pensionärerna får lägre pensioner och sjuka och arbetslösa mister sin ersättning kan vi alla glädja oss åt att bankdirektörerna får det bättre och inte behöver leva på allmosor. Alltid något!!

Bonusregnet blir ca 200 miljoner för Swedbanks direktörer, analytiker och mäklare i krisbanken. Detta gäller trots att banken har fått statlig hjälp och nya strängare regler har införts. Man räknar också med en mångmiljardförlust i banken.

Om tre år beräknas en liten del av denna grupp få ca 50 miljoner om tre år när de bonuspengar som nu är inlåsta skall betalas ut.

Den bank som var värst drabbad då finanskrisen kom var Swedbank och helårsresultatet i år beräknas bli minus 10 miljarder. Detta resultat är det sämsta någonsin för Swedbank.

”Det kommer att bli svårt för Swedbank att förklara en sådan bonusutbetalning för aktieägarna på bolagsstämman i vår. Det verkar inte finnas någon logik i den. Det gäller även andra bolag som agerar likadant, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, som är storägare i Swedbank. ”
SEB och Nordea kommer avsätta cirka 2 miljarder vardera till bonusutbetalningar. Dessa båda banker går med vinst, även om SEB, ”enligt analytiker, väntas redovisa ett historiskt magert resultat på cirka 1 miljard kronor (helårsresultatet för 2008 var 10 miljarder”.


Lettlands premiärminister anklagar svenska storbanker för att ha bidragit till att vålla krisen i Baltikum.

Nu kräver han att de ska börja låna ut pengar igen.
"Låna ut igen"
- Det abrupta kreditstoppet är mycket problematiskt. Vi väntar oss att svenska banker ska börja låna ut igen, säger han till den brittiska tidningen Financial Times.
Han säger att lånestoppet nu kväver de baltiska staternas försök att ta sig ur krisen.
- Man kan naturligtvis säga att letterna lånade oansvarigt. Men för att kunna låna oansvarigt behöver man någon som lånar ut pengar oansvarigt, säger Dombrovskis och syftar på SEB och Swedbank som spelade en dominerande roll på den baltiska finansmarknaden före krisen.”
LÅNESTOPP. Annika Falkengren, vd i SEB, har stoppat alla lån till Baltikum.


Bonusbråk mellan de fyra storbankerna.
Läs hela artikeln


Ty den som har, åt honom skall varda givet,
så att han får över nog;
men den som icke har,
från honom skall tagas också det han har. Matteus 13:12


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.