lördag 17 oktober 2009

Swedbank mot nya höjder = förluster

Ny kalldusch för Swedbank

En pensionsskandal hotar Swedbank som kan kosta banken över 100 miljoner kronor.. Efter en överrenskommelse med Finansinspektionen i Estland ”går Swedbank med på att kompensera upp till 300.000 estniska fondandelsägare.”

Denna pensionsskandal har blivit följetong i den estniska pressen.
”Tiotusentals arga estniska fondandelsägare har reagerat på att deras pengar, som de har placerat i tre av Swedbanks pensionsfonder med låg risk, har visat sig ha investerats vidare i en av Swedbanks verkliga högriskfonder – Private Debt Found, PDF. Det är en fond som bland annat satsar på estniska skräpobligationer, så kallade ”junk bonds”. Fonden har drabbats av ett dramatiskt värdetapp under det tredje kvartalet och har värderats ner med 21 procent.”

Mats Lagerqvist, vd för Swedbank Robur är självkritisk men är ”noga med att påpeka det faktum att en lågriskfond som investerar i en högriskfond inte per automatik behöver innebära några konstigheter. Det är också bara en liten del, 3–5 procent, av de estniska pensionsfondernas kapital som har gått till högriskfonden.””Vi övervärderade mognaden i organisationen
och också mognaden hos cheferna”.


Erkki Raasuke, finanschef för Swedbankkoncernen,
säger till Dagens Industri att banken gjorde misstag när den växte som mest.
DN den 17 oktober 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.