tisdag 20 oktober 2009

Får svenskarna tycka om och vara stolta över sitt land?

Vilhelm Moberg (1898-1973)

Denna uppsats skrev Vilhelm Moberg under andra världskriget. Den talar för sig själv.

"Mobergs beredskapsuppsats
av Otto v. Friesen

I tiotusen exemplar lät det svenska försvaret trycka och sprida Vilhelm Mobergs pamflett Svensk strävan på staber och regementen. Den f.d. vapenvägraren med det brutna geväret på rockslaget hade tagit konsekvenserna av det förändrade världsläget, han tog värvning som lokalförsvarare i Nynäshamn och han skrev en genomtänkt och underbyggd förklaring till sin nya ståndpunkt. Denna text trycks nu om för första gången i Förr och Nu 45 år senare."

Förr och nu
Tidskrift för en folkets kultur

”Svensk strävan”

Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åt¬skilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelse och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk. Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.

Vad Sverige idag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund. Vi är ett litet folk, men vi har ett stort land att bo i. Se på Europa-kartan!
Vårt land brer vida ut sig i världsdelen. Men vi är de få, de ensamma stugornas folk, och även om vi numera delvis bor i städer, så är vi dock någon gång komna från bönders, torpares, backstugesittares stugor.

I ensamheten i stora ödsliga skogar har svensk folksjäl danats genom tusendena år. Brottningen med stenen och stubben när åkern bröts har gett oss krafter, andliga och kroppsliga. Och starkt motstånd utvecklar starka krafter. Så har detta lands skog och mark präglat oss, givit oss det egnaste, upprinnelsens källa till vår folkstyrka, den ensamme skogsbons stolhet och frihetssinne och den sege odlarens ihållighet.

Det verkligt svenska är sålunda ursprunget – vår växtplats. Det är för mig den barndomens jord där jag sprang barfota något dussin somrar, och kände enrisbuskens barr under fötterna. Barndomens mark, det är vårens allt ljusare kvällar med morkullsflykt över stugbacken, och tranornas skrik från kärret. Det är sommarens solvärmda bäck med sitt ljumma vatten plaskande kring barnaben med sårskorpor på knäna. Det är höstens röda lingontuvor och det nedfallna äpplet i daggräset en klar morgon. Det är vinterns snödrivor vid farstubron. Det är iskanornas kälkbacke. Det är några barn i en gråmosses lavstuga på skogsbacken en enslig kväll i skymningen. Far är på regementsmötet, mor på dagsverke uppe i Roten. Barnen sitter vid stugans fönster och trycker sina näsor platta emot glaset. Finns det inte någon där nere på vägen?

Det är fattigdom – men en stolt fattigdom, som hjälper sig själv till livets tillräckliga uppehälle, till det grova, men mustiga dagliga brödet från rågen på åkerlappen kring stugan. Det är en sund och fri barnaväxt, som den vilda örtens mellan enbuskarna i hagen. Det är frid och trygghet i ett fredligt land, där barnen föds fria av fria föräldrar. Ett land där också de minsta backstugors barn får pröva sina möjligheter av alla slag så långt deras krafter räcker till. Ett land där var och en får växa efter sin egen art. Detta är det egna, det som aldrig skall låta sig utbyta mot något främmande. Detta är roten och blodsbandet, min andliga arvslott som jag har att föra orörd vidare åt mina egna barn. Detta är för mig det svenska, det omistliga.

Vilhelm Moberg”


Svenskfientligheten


Michael Alonzo:
”Nu lämnar jag det förlovade landet. Jag lämnar ett skenheligt urblekt folk med jävligt tomma ögon"

Fredrik Rheinfeldt började sitt tal på moderatstämman 2009 på följande sätt:
Jag är en typisk svensk, sa Fredrik Reinfeldt och fortsatte: Min farfarsfar var frukten av en romans mellan en färgad amerikansk cirkusartist och ett lettiskt hembiträde. Det är svenskt. Blandat.


Fredrik Rheinfeldt:
Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.


Mona Sahlin:
Jag tror att det lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi?
Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.

Maud Olofsson:
Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige

Läs Ulf Nilsons artikel: Aftonbladet gör oss en tjänst och Alf Johanssons artikel om historievetenskapen från DN 1993.

8 kommentarer:

 1. Moberg skulle idag kallas rasist, nazist, extremist....

  Jag tycker det verkar som Sverige nu går mycket längre än andra länder när det gäller att förneka sin historia och utplåna sina traditioner.

  50 år, och det har gått från att vara stolt, till att skämmas för att man när svensk

  SvaraRadera
 2. Inte bara Moberg utan även Tage Erlander skulle blivit stämplad så idag.

  F ö tycker jag att samtliga partiledare för riksdagspartierna skulle tvingas att läsa Mobergs text både högt och offentligt, gärna i SVT så att det får så stor spridning som möjligt. Efter högläsningen skulle dom få frågor om textens innehåll och hur den stämmer överens med dagens de facto utveckling.

  SvaraRadera
 3. Du har en fin och bra informativ hemsida !!! som påtalar förfallet i mycket vackra Sverige!!! Genom medveten och utstuderad långvarig antisvensk propaganda via - groteska förrädare och låtsas köpta mutade journalister och köpta sälja ut GRUNDLAGS BROTT-politiska grava landförrädare - mot alla folk som värnar deras egna nationella oberoende från konkursbank utsugare EU och FNs politiska folkmords IPCC dessa folkets väl kända samvetslösa inre fiender genom Gudagåvan internet!!

  http://mansklighet.se/category/bilderberg-2/

  Mvh -JIMMY från Värmland.
  http://www.bgf.nu/ak08/v1.html
  Ur skriften "Om kriget kommer" (från 1961):

  "Varje angrepp mot rikets frihet och självständighet skall mötas med vapen. Varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt. Sverige vill försvara sig, kan försvara sig och skall försvara sig".

  "Motstånd skall göras ständigt och i alla lägen. Det är på dig det beror - Din insats, Din beslutsamhet, Din vilja att överleva. Vi ger aldrig upp!"

  SvaraRadera
 4. I tryckfrihetens namn... DAGS ATT GÖRA TYDLIGT VAD SOM GÄLLER!
  Det finns inga möjligheter att modernisera islam! Islam styrs av Koranen, som såväl den bokstavstrogne, islamisten som alla troende muslimer uppfattar som är en bok med innehåll direkt uttalat av Gud genom profeten. Ayan Hirsi menar att västerlandet måste stå upp för sina EGNA värderingar, då (kanske) en del anpassar sig, konverterar till kristendom, andra blir ex-muslimer (underförstått religionslösa, tvivlare, agnostiker). Se Axess: KVÄLL M AYAN HIRSI (översatt intervju m Hirsi. Samtal med Lars Vilks o Dick Erixon under ledning av programlledaren Anders Hellner) - http://www.axess.se/tv/player....

  Hos Axess finns massor av bra repotage, debatter, intervjuer som handlar om islam. Det är en mörk bild man får av den hittillsvarande utvecklingen i Europa. Hur europeiska politiker länge (alltför länge?) visat otillbörliga hänsyn, skyddar islam på ett mycket farligt vis trots att "religionen" främst är en politisk ideologi som frontalkolliderar med västerländska värden, demokrati, fri- och rättigheter och de upplysningar i tiden som är synonyma med utveckling och vårt västerländska samhälle. Sverige är utan tvivel inne på en mycket mycket farlig väg sedan alltför länge och det kan vi bara "tacka" riksdagens gamla partier för liksom medlöpande media och framträdande myndighetspersoner och debattörer. En mycket farlig väg. Vi har redan procentuellt sett lika många muslimer i Sverige som i Storbritannien...

  SvaraRadera
 5. Svenskar våga stå upp för Sverige och allt som är svenskt.
  Våra svenska lagar,traditioner,kultur,seder och bruk.
  Hur har svensken kunnat sjunka så djupt så man tycker allt som är svenskt är skämmigt?
  Är det politikerna som är förebilder när de går ut och talar illa om det svenska och hur värdelösa svenskarna är.
  Svenska politiker avskyr allt svenskt och svenska folket ändå sitter de som politiker i Sverige hur går det ihop?

  SvaraRadera
 6. Nyliberalerna har försökt lägga beslag på Moberg. Intressant att ni nationalister också önskar det. Vill inte förstöra er läsupplevelse men var lite försiktiga med tolkningarna. Den skrevs för att Moberg avskydde totalitära regimer och Sverige var inklämt mellan Nazityskland och kommunistiska Sovjetunionen.

  Moberg var medlem i Socialdemokratisk ungomsklubb i tonåren, blev sen medarbetare till anarkisternas tidning Brand och skrev därefter sina berömda avslöjande reportage om Kejne- och Haijbyaffärerna i syndikalisternas tidning Arbetaren.

  Moberg var också uttalad republikan och var en aktiv debattör i ämnet. Hyllningar av Gustav II Adolf och Karl XII tyckte han var vidrigt,de i själva verket hade varit "tyranner", "krigsförbrytare" och "massmördare" och om monarkin skrev han att det ytterst handlade om ett motbjudande begär "att stå i gunst hos de höga, ivern att få umgås med dem, tjänstvilligheten till varje pris, den böjda ryggen inför överheten.”

  SvaraRadera
 7. Tack. Din kommentar är skickad.
  Visa Redigera Arbetsflöde

  ÅSIKTSFRIHET FÖRBJUDET PÅ FACE

  MARIANNE DANFJORDEN OM ÅSIKTSFRIHET FÖRBJUDET PÅ FACE
  ÅSIKTSFRIHET ÄR FÖRBJUDET PÅ FACEBOOK
  Publicerad: 2012-07-21 09:07, Uppdaterad: 2012-07-21 10:07
  Jag blir avstängd med allt tätare mellanrum och fattar ej varför

  1 KOMMENTARERDELASKRIV UTFACEBOOKTWITTER
  OM FÖRFATTAREN
  jag bor i visby och är intresserad av politik, främst almedalsveckan. Jag är pensionär.

  Jag har varit på Facebook två år och alltid kunnat skriva fritt eller sätta in anständiga foton på Facebook till mina vänner där. Den sista månaden har jag blivit avstängd tre gånger, senaste på en vacka. Vad har jag gjort? Jag vidarebefordrar artiklar från tex DN och Avpixlat som handlar om invanringens problem, och jag har kkritiserat den, men i moderata ordalag. Därtill har jag tidigare lagt till några foton från tidningar. Dessa har jag tagit bort men nu har någon lyckats leta upp ett foto på en färgad som jag glömt jag hade, och stänngt av mig en vecka. Jag har protesterat men avstängningen förblir.

  Har man ingen åsikt eller tryckfrihet kvar?? Många sätter in häktiska saker men blir aldrig avstängda. Nu har jag alltså blivit avstängd en vecka igen för en GAMMAL l bild man hittat på min tidslinje!! Dessutom får jag inte lägga till nya vänner.Jag deltar gärna i debatter med moderata inlägg, inga påhopp. Vidare skriver jag dikt och sätter in samt andra reportage.

  Kan vi påverka Facebook att sluta stänga av personer utan förklaringar? Detta är mycket mycket pinsamt, de som de gör. Jag tror inte jag orkar vara kvar, rätt som det är möts man med en rubrik 'du har blivit avstängd'!!Första avstängning 1 dag, andra avstängning 3 dagar, nu sist avstängning 7 dagar

  SvaraRadera
 8. Tack. Din kommentar är skickad.
  Visa Redigera Arbetsflöde

  ÅSIKTSFRIHET FÖRBJUDET PÅ FACE

  MARIANNE DANFJORDEN OM ÅSIKTSFRIHET FÖRBJUDET PÅ FACE
  ÅSIKTSFRIHET ÄR FÖRBJUDET PÅ FACEBOOK
  Publicerad: 2012-07-21 09:07, Uppdaterad: 2012-07-21 10:07
  Jag blir avstängd med allt tätare mellanrum och fattar ej varför

  1 KOMMENTARERDELASKRIV UTFACEBOOKTWITTER
  OM FÖRFATTAREN
  jag bor i visby och är intresserad av politik, främst almedalsveckan. Jag är pensionär.

  Jag har varit på Facebook två år och alltid kunnat skriva fritt eller sätta in anständiga foton på Facebook till mina vänner där. Den sista månaden har jag blivit avstängd tre gånger, senaste på en vacka. Vad har jag gjort? Jag vidarebefordrar artiklar från tex DN och Avpixlat som handlar om invanringens problem, och jag har kkritiserat den, men i moderata ordalag. Därtill har jag tidigare lagt till några foton från tidningar. Dessa har jag tagit bort men nu har någon lyckats leta upp ett foto på en färgad som jag glömt jag hade, och stänngt av mig en vecka. Jag har protesterat men avstängningen förblir.

  Har man ingen åsikt eller tryckfrihet kvar?? Många sätter in häktiska saker men blir aldrig avstängda. Nu har jag alltså blivit avstängd en vecka igen för en GAMMAL l bild man hittat på min tidslinje!! Dessutom får jag inte lägga till nya vänner.Jag deltar gärna i debatter med moderata inlägg, inga påhopp. Vidare skriver jag dikt och sätter in samt andra reportage.

  Kan vi påverka Facebook att sluta stänga av personer utan förklaringar? Detta är mycket mycket pinsamt, de som de gör. Jag tror inte jag orkar vara kvar, rätt som det är möts man med en rubrik 'du har blivit avstängd'!!Första avstängning 1 dag, andra avstängning 3 dagar, nu sist avstängning 7 dagar

  SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.