torsdag 1 oktober 2009

Alliansen öppnar för uranbrytning i Sverige

Rune Lanestrand är chefredaktör för tidningen Småbrukaren och på sin blogg skriver han:

Reinfeldt förklarar krig mot landets alla miljövänner

Det torde inte vara många väljare som stöder Fredrik Reinfeldts utspel om att bryta uran och förorena bygder, sjöar och vattendrag med radioaktivt läckage från urangruvor och enorma slagghögar. Inte tycks han heller bry sig om de allvarliga sjukdomar, främst lungcancer, som drabbar arbetarna i urangruvorna. Men det överlämnas väl, i den av moderaterna så åtrådda globaliseringen, till utfattiga, gästarbetande, småbönder från Thailand. Precis som med bärplockningen i Norrbotten.

Enligt senast Sifo är det bara 15 procent av svenskarna som vill ersätta de gamla kärnkraftverken med nya. 65 procent vill satsa på förnybara energikällor.
Det torde vara betydligt färre än 15 procent som likt Reinfeldt är berett att bryta uran som kommer att leda till radioaktiv nedsmutsning av grundvatten och vattendrag.

Att fjällvandrare kan dricka det friska vattnet i fjällbäckarna blir ett minne blott om Reinfeldt får som han vill. På sikt kommer även fisken i Östersjön att innehålla så mycket radioaktiva isotoper att den blir otjänlig som människoföda.

Genom sitt ställningstagande för uranbrytning i Sverige framträder med tydlighet högerns gamla fula bockfot; att pengar går före miljön. Efter denna krigsförklaring mot alla miljövänner kan man inte längre ta Fredrik Reinfeldt och moderaternas tal, om att vara en spjutspets mot klimathotet, på allvar. Det har länge varit en tidsfråga innan dubbelspelet skulle avslöjas. Det går inte i längden att som moderaterna försöka lura väljarna genom att bara låta som miljöaktivister.

Det är tråkigt konstatera att Fredrik Reinfeldt och riksmoderaternas miljöengagemang inte går på djupet utan främst är läpparnas bekännelse. Vid sin sida har han tre partiledare som tyvärr inte är ett dugg bättre. Inte minst vice statsminister Maud Olofsson som har övergett centerpartiets alla gamla folkliga idéal och bara tycks fika efter personlig vinning.

Statsminister Reinfeldts uttalande om uranbrytning kan bli hans akilleshäl och ett törnbestrött återtåg till de gamla valresultaten om bara oppositionen kan samla sig kring en gemensam linje att inte bygga ut kärnkraften och säga bestämt nej till uranbrytning i Sverige. Samtidigt kräva en snabbare avveckling innan ytterligare en härdsmälta har inträffat. De kan också räkna med starkt stöd bland den borgerliga alliansens medlemmar och sympatisörer.

All provborrning och prospektering efter uran i Sverige borde omedelbart stoppas då folket ändå aldrig kommer att tillåta uranbrytning vare sig i Västgötabergen eller i den omistliga och unika svenska fjällvärlden. Om folket står enat i en bygd som vi gjorde för att stoppa atomsopstationen på Kynnefjäll kan också uranbrytning stoppas och naturen räddas undan en framtida förgiftning med oöverskådliga konsekvenser.
…….
Någon kanske undrar:
Kan EU bestämma om uranbrytning i Sverige?
Läs detta:

I regeringens proposition om Lissabonfördraget föreslås förändringar i lagtexten.
Nu står det i paragraf 3: Europeiska gemenskaperna får efter Sveriges anslutning till EU fatta beslut som gäller här i landet. Efter den 22 november kommer det att stå: Europeiska gemenskaperna eller Europeiska Atomenergigemenskapen får efter Sveriges anslutning till EU fatta beslut som gäller här i landet.


Ändringen innebär att Sverige blir förpliktigat till kärnkraftsutbyggnad och uranbrytning.

Läs mer på: Nej till uranbrytning


INLÄGG Kärnkraft

”Att börja bryta uran i Sverige är en strålande idé.”

Tomas Eneroth (S) energipolitisk talesman anser att det är anmärkningsvärt att Fredrik Reinfeldt försöker påskina att det går att bryta uran och hantera kärnbränsle utan påtagliga risker för människor och miljön.

Eneroth anser att det är ännu mer förvånande att Centerpartiet har gått med på detta.
Kärnkraften kommer att behöver under överskådlig framtid men skall fasas ut. Det är oansvarigt att göra sig beroende av kärnkraft och uranbrytning under kanske ytterligare 100 år.

4 kommentarer:

 1. Ja, jag läste nånstans att om lissabonfördraget gäller sen, så få eu bestämmande rätt om våra naturtillgångar.

  //Signature

  SvaraRadera
 2. Det är väl därför man vill ha tillbaka dödsstraffet för uppror och upplopp. För det är vad som kommer hända ju närmre detta kommer bli verklighet. När grävmaskinerna verkligen koomer till bygden. Då går folk ur hus och stuga. Sedan hänger man ledarna och så är det slut på det upproret.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Karnerfors, om din kommentar inte hade varit full av invektiv utan relevans hade den möjligen publicerats. Det här inte ett offentligt klotterplank.

  SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.