tisdag 27 oktober 2009

Svenskt biståndsprojekt i Makedonien misslyckat

Rune Lanestrand är chefredaktör och ansvarig utgivare av tidningen Småbrukaren. Så här skriver han på sin blogg.

Svenskbyggt mejeri slår ut bönder i Makedonien

En svensk satsning på ett stormejeri i Makedonien slår ut bönderna som nu går i konkurs. Endast två år fungerade mejeriet men hann lura bönderna att satsa på stor ladugårdar och stordrift enligt svensk modell.

Mejeriet som fick namnet Swedmilk var ett SIDA-projekt och med statligt stöd från Swedfund. Den nu stängda anläggningen som ligger utanför huvudstaden Skopje är ett av alla monument över misslyckade SIDA-projekt inom jordbruket. Skulderna uppgår till 350 miljoner och 2 000 makedoniska bönder har fordringar på sammanlagt 40 miljoner kronor för mjölk de inte fått betalt för. Sorgligt att våra skattepengar används på ett så felaktigt sätt.

Det är inte överraskande att det blågula mejeriet gick i konkurs då LRF sedan 2001 fått pengar av SIDA för att organisera bönderna i Makedonien.

LRF har gjort precis som i Sverige och byggt upp en toppstyrd bondeorganisation, med svagt medlemsinflytande och byggt stormejeri enligt svenskt föredöme. En ytterst dålig modell som inte heller fungerar i Sverige utan som lett till att även många svenska mjölkbönder slås ut.

I ett land som Makedonien skulle man i stället uppmuntrat och stött småskaligt, miljövänligt jordbruk och vidareförädling på gårdarna. Något som med motstånd från LRF och bondekooperationen kommer allt mer i Sverige. I takt med att konsumenterna ställer krav på kvalité. Och då stordrift och långa miljöförstörande transporter är oekonomiskt, ger sämre kvalité och inte fungerar när det gäller livsmedelsproduktion.

Så långt Rune Lanestrand

Enligt en lite notis i SvD den 26 oktober gick biståndsföretaget och riskkapitalbolaget Swedfund 2007 in som delägare i mejeriet Swedmilk Makedonia. Bönderna uppmuntrades av företaget att investera i ökad mjölkproduktion.

Enligt Karin Isaksson på Swedfund, som ägs av svenska staten, handlade problemen om missbedömning av marknaden i Makedonien.

.....

Man kan ju säga att Sverige bedriver en form av biståndsprojekt även då det gäller svenska bönder.

Kanske skulle de svenska bönderna som går över till stordrift och bygger nya ladugårdar för minst 300-400 kor tänka lite mer på vad som händer när EU:s jordbrukspolitik förändras och EU-stöden blir mindre, ja kanske helt försvinner. Blir staten ägare då och bonden blir arbetsledare på kolchosen?Miljarder i EU-bistånd slarvas bort

EU;s bistånd för 75 miljarder kronor varje år slösas bort på grund av ineffektivitet och dålig samordning. Detta framgår av en ännu inte offentliggjord rapport. Såväl Världsbanken som EU-kommissionen sågar rapporten STOCKHOLM.

Tidningen Omvärlden skriver att det skattefinansierade biståndet från de 27 medlemsstaterna kunde öka med motsvarande 75 miljarder kronor, som är en tiondel av hela EU:s budet, genom bättre koordination.

1 kommentar:

  1. swedmilk var inte ett sida projekt. roger oscarsson fd tetrapak låg bakom.

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.