fredag 23 oktober 2009

EU ger med ena handen och tar med den andra

Ledare: DN


Fattigdom: hyckleriet fortsätter

Hela världen har drabbats av lågkonjunkturen men hårdast slår det mot dem som redan är drabbade. I-länderna har statliga skyddsnät men i u-länderna har de arbetslösa och andra inga skyddsnät. Nu spås fattigdomen i u-länderna öka med 90 miljoner männniskor som skall läggas på dem som redan lever i extrem fattigdom.

Nu är det pengaförsändelser från släktingar och vänner som arbetar i den rika världen som gäller. De som företräder den fattiga världen menar att de får lida ” oproportionerligt” mycket i den kris som nu uppstått. . Den började trots allt i den rika världen.

Allt detta diskuterades på ett seminarium då världens bistånds- och utvecklingsländer samlades i Stockholm.

Så här skriver DN:

”EU:s biståndskommissionär Karel De Gucht försäkrade publiken och den namnkunniga panelen att EU, som står för 60 procent av världens samlade bistånd, inte ska ta av sig ledartröjan”

Biståndsutgifterna är ungefär lika stora som subventionerna till jordbruket. Fattiga bönder utanför unionen är förlorarna. De har inte en chans mot de artificiellt låga europeiska priserna.

Vidare i artikeln:

”Senast i veckan bestämde EU, pinsamt nog under svensk ledning, att skjuta till ytterligare 2,8 miljarder kronor till Europas mjölkbönder och dessutom förlänga stödköpsperioden för mjölk- och skummjölkspulver.”

SIDA:s tidning OmVärlden skriver att kycklinguppfödare i Ghana konkurreras ut av fryst- och skattesubventionerad kyckling i Europa. Så fortsätter hyckleriet från EU-ledarnas sida. Mitt framför ögonen på de människor de säger sig vilja hjälpa.


Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har. Matteus 13:12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.