torsdag 8 oktober 2009

Europas Förenta Stater tar form

EU:s småstater bildar pakt mot toppkandidaten Blair.

Tony Blair är en stark kandidat till att bli EU:s förste ”president" men eftersom EU måste invänta Vaclav Klaus namnteckning för att Lissabonfördraget skall komma i hamn så kan det blir svårare för Blair. Motståndet mot Storbritanniens premiärminister växer i de små EU-länderna.

Tony Blair är storfavorit till posten som permanent EU-ordförande. Andra kandidater är Felipe Gonzalez, Mary Robinson och Jean-Claude Juncker. Nu väntar man bara på att Tjeckiens president skall ändra inställning så formerar sig de små EU-länderna. Reinfeldt hade hoppats att få tillsätta de nya toppjobben vid ett toppmöte den 29 oktober. Men nu dröjer det i väntan på Tjeckien.

Den väntade dragkampen om toppjobben i Bryssel riskerar därför att bli både hårdare och ta mer tid än EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt tänkt sig.
……

En av toppkandidaterna som EU:s utrikesminister har då och då nämnts den flygande svensken Carl Bildt. Han lär tillbringa mer tid i luften än på marken. Kanske det gäller på det andliga planet också!

Citat från Östra Ölands Fria Horisont:

”Formalism i tunn luft, det är Carl Bildts utrikespolitik.

Som utrikesminister är han en stor besvikelse.

Jag uppskattar verkligheten att utrikesminister Carl Bildt har en blogg, ty då kan var och en av oss, som är intresserade av politik, se hur totalt tom och innehållslös den mannens utrikespolitik är.

I går var han på middag med Jan Eliasson; där var det glam och stoj; gamle diplomatnestor Leifland tillstötte; än mer glam. Babbel, babbel.

Utrikespolitiskt finner jag hos Bildt en slags formalistisk inställning, som saknar själ.”


På kommentarerna i samma inlägg läser man:

"Bert Karlsson blev någon gång under vårvintern 2008 intervjuad om sin tid i riksdagen av SVT. Reportern frågade vid ett tillfälle om inte Bert tyckte att Carl Bildt var en skicklig statminister? Han sade Bert han var den dummaste i hela riksdagen! Den karlen är så dum i huvudet att han inte ens skulle kunna sköta korvkiosken nedanför Rosenbad utan att konka efter 14 dagar. Men han döljer sin dumhet med sin arrogans som nästan är lika stor som just hans låga intelligensnivå. Men bara nästan! Ridå."

Ur boken ”I draksåddens tid” av Sven Delblanc

Sidan 66:
"Nationer, ska du veta, min son, likvideras på så sätt, att man först tar ifrån dem deras minne. Nationernas minnen av sitt eget förflutna, eller hela Europas minne, ja, vi insåg för sent hur nära vi hörde samman i denna gamla världsdel. Man vill förstöra våra böcker, vår bildning, vår historia. Andra skriver nu böcker åt oss, ger oss en annan bildning och tänker ut en annan historia. Europa börjar glömma vad det en gång varit."

svd

2 kommentarer:

  1. Jag hyser stora förhoppningar på Tjeckiens president att avstå från att signera fördraget (men ber kanske lite extra hårt till Gud att han verkligen avstår)! Jag är rädd, ledsen och ganska förbannad att svenskar som röstade "JA" förra gången inte förstår vad det är som håller på att hända med Sverige -kanske kan vi hoppas på en omröstning och då hoppas jag att jag kan arbeta aktivt i någon stad i Sverige där jag kan förklara vad en monsterstat skulle innebära för Sverige! Fröken Rättvis

    SvaraRadera
  2. Man får faktiskt tänka på att EU har fyllt sitt syfte: Ett krig i Europa är idag otänkbart. Visst har en så stor organisation sina nackdelar, men i slutändan får faktiskt gemene svensk mer att säga till om. Hur skulle vi annnars kunna påverka Tysklands exportpolitik? Om vi står utanför EU och allt vad detta innebär kommer vi dessutom ändå att få rätta oss efter vad EU säger, så har norrmännen det idag. Är det eftersträvansvärt? Idag får inte Anders Borg vara med vid stora delar av ministerrådets finansministermöten, trots att han är ordförande (Sverige är ordförandeland) då vi inte är med i EMU.

    EU är ett steg på vägen mot global demokrati, vilket är bra! Vissa saker har global påverkan, och då ska också alla tycka till. Jag ser det som att vi byter en illusion av självbestämmande mot verkliga påverkansmöjligheter i Europa.

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.