torsdag 18 december 2008

Sarkozy attackerar tjeckisk vägran att hissa EU-flaggan

Nicolas Sarkozy har satt igång ett diplomatiskt gräl genom att angripa den tjeckiske presidentens "sårande och upprörande" vägran att låta den Europeiska unionens flagga fladdra från Pragborgen.

Skjoldungen på Hodjas blog kommenterar: "Stor skandal i Familjen ... Den franska översprattelgubben betraktar sig själv som "Pater Familias", men familjen bara skrattar. Minns vi fel? - Var det inte något med att Författningstraktaten blev Lissabontraktaten genom att plocka bort flaggan?"

Telegraph:

Den franske presidenten ställde sig på samma sida som de federalistiska EU-parlamentariker som är engagerade i en bitter fejd med Václav Klaus, Tjeckiens president och euroskeptiker.

Överordnade ledamöter, inklusive ordföranden i Europaparlamentet, Hans Gert Pöttering, orsakade en diplomatisk störning tio dagar sedan efter att ha krävt att Klaus skulle hissa EU-flaggan över sitt residens under upprörda diskussioner i Prag.

"Det var en förolämpning, det var en skandal att se att flaggorna hade tagits ner från offentliga byggnader,” säger ordförande Sarkozy, den nuvarande innehavaren av EU: s sex månaders roterande ordförandeskap som han överlämnar till Tjeckien i januari. "Poettering kan räkna med fullt stöd från den franske presidenten."

Karel Schwarzenberg, den tjeckiske utrikesministern slog tillbaka allt medan det diplomatiska ordkriget mellan Paris och Prag hotade att överskugga ett smidigt överlämnande av EU: s ordförandeskap.

"Det finns ingen lag som är bindande för Tjeckien att hänga upp EU-flaggan över Pragborgen. Pragborgen är en symbol för den tjeckiska staten och inte EU, sade han. "Det är inte upp till överhuvudet av en annan stat att kritisera den tjeckiske presidenten angående flaggor."

Ett uttalande från Klaus’ kansli sa: "Slottet är en symbol för den tjeckiska staten. Det finns ingen anledning att ändra denna historiska tradition."

Bråket exploderade när en delegation av EU-parlamentariker sarkastiskt gav Klaus den 12-stjärniga flaggan under ett besök den 5 december, i vetskap om att han hade uteslutit att den skulle vaja över Pragborgen.

Han blev särskilt förargad när Dany Cohn-Bendit, en före detta studentradikal från 1968 och fransk-tysk ledare för de Gröna Europa-parlamentarikerna, sade till honom: "Jag bryr mig inte om era åsikter ".

Klaus svarade: "Det här är otroligt. Jag har aldrig upplevt något liknande förut."

Nigel Farage, ledare för brittiska Independence Party, jämförde kravet att hissa EU-flaggan med beteendet från nazistiska eller sovjetiska tjänstemän, båda diktaturer som hade ockuperat Prag och dess slott i det förflutna.

"Det sätt på vilket Cohn-Bendit krävde att president Klaus skulle hissa EU-flaggan över sitt slott kunde lätt kunde ha utförts av en tysk tjänsteman för över 70 år sedan eller en sovjetisk tjänsteman för 20 år sedan," sade han.

Läs mer här

1 kommentar:

  1. Texten på bilden är på ungerska. ”Lehet nemet is mondani” betyder ungefär ”det går också att säga nej”. Efter att tvingats skaka hand med nazister och kommunister går det faktiskt an för Centraleuropas länder att vägra ta eurokrater i hand. Men det var förstås innan de blev medlemmar i EU.

    De röda styr fortfarande Centraleuropa?

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.