lördag 7 februari 2009

Är EU det nya romerska riket?


Finns det någon framtid för EU?

Finns det någon gemensam värdegrund och hur fungerar det i verkligheten ? Så här skriver Stefan Jonsson i DN

EUROPA ÄR BARA ETT PÅHITT
”Det verkligt skandalösa med det uppmärksammade konstverket i EU-rådets byggnad i Bryssel är att det säger sanningen om Europas brist på enhet”

Jag hämtar följande från artikeln:

Det mest provocerande med Cernys skulptur är nämligen inte att den sårar någons nationalkänsla eller att Cerny lurat tjeckiska politiker. Det skandalösa ligger i titeln och verkets konstruktion. De enskilda staterna är lösryckta bitar på världssystemets järnkonstruktion. Varje bit är självtillräcklig och avskuren, utan förbindelser med de andra. EU-processen är inte samband utan sönderfall, inte synergi utan entropi.

Varför upprör en sådan Europabild känslor i Bryssel? Kanske därför att den ställer politikerna öga mot öga med en sanning de önskar tränga bort.

Det slående med Europaparlamentet är att det förekommer så lite kontakt mellan delegaterna från olika länder, säger Luciana Castellina i senaste numret av brittiska tidskriften New Left Review (nr 55, 2009). Hon är en av veteranerna i parlamentet, där hon representerade Italiens vänster från 1979 till 1999.

Castellina fortsätter: "På kvällarna går alla och äter middag med sina landsmän - tyskarna med tyskar, italienarna med italienare. Man äter olika mat, på olika tider, och begriper vanligen inte varandras språk. Alla läser sin egen nations tidning: italienarna kommer med La Repubblica, spanjorerna med El País, britterna med Guardian, fransmännen med Le Monde. Det finns inget gemensamt europeiskt liv. En gång försökte jag och borgmästaren för Strasbourg starta en filmcirkel; det misslyckades fullständigt. Nästan ingen dök upp, och när folk kom så var det för att det visades en film från deras hemländer."

På två utmärkta filmer på youtube med kommentarer kan man ta del av vad EU verkligen är. Den nya odemokratiska superstaten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.