söndag 22 februari 2009

Tjeckiens president Vaclav Klaus - en statsman med integritet och intelligens

Östra Ölands fria horisont onsdagen den 19 februari i år kan man läsa att han orsakade tumult och uppror i Europaparlamentet när han där höll ett EU-kritiskt tal, som naturligtvis inte återgetts i längre referat i main stream media.

"Vaclav Klaus:
Jag fruktar att försöken att snabba på och fördjupa integrationen i Europa samt att förflytta besluten över medborgarnas liv till den europeiska nivån kan få den effekten att dessa strävanden förstör allting som uppnåtts i Europa det senaste halva århundradet.

Vi får inte underskatta rädslan hos många medlemsstater att deras problem på nytt skall beslutas av andra någon annanstans och utan deras eget deltagande i dessa beslut samtidigt som deras möjlighet att påverka besluten är högst marginella.

Hitiintills har den Europeiska unionen varit tämligen framgångsrik tack vare det faktum att varje stat haft samma vikt och den kunde därför inte ignoreras. Låt oss inte hamna i det läget där Europas invånare framlever sina liv i resignation över att EU-projektet tillhör inte dem, att det utvecklas på ett annat sätt än vad de önskar och att de tvingas att acceptera det - då skulle vi lätt hamna i en situation och i tider som vi trodde tillhörde historien...

Denna fråga är tätt sammanbunden med den om den goda tillväxten. Vi måste öppet tillstå att det nuvarande ekonomiska systemet inom EU medfört en tillbakapressad marknad; det har uppstått ett system med en centralt kontrollerad ekonomi. Historien har visat att detta är en omöjlig väg, ”a dead end”. Och likväl finner vi oss vandra samma väg en gång till. Detta leder till ökad regeringskontroll och lägger hämsko på den spontana, fria marknaden.

Den senaste tiden har detta ytterligare accentuerats genom felaktiga tolkningar av orsakerna till den nuvarande ekonomiska situationen, som om denna vore orsakad av den fria marknaden medan orsakerna i själva verket och tvärtom orsakats av politisk manipulation av marknaden.

Det är på nytt nödvändigt att ange den historiska erfarenheten i vår del av Europa och berätta om de lärdomar vi dragit...

Många av er känner säkert till den franske ekonomen Fredric Bastiats och hans berömda essä med rubriken Ljustillverkarnas önskemål, som är en klassisk läsning för alla som vill veta hur det går när politikerna ingriper i den fria marknaden. Den 14 november visade den Europeiska kommissionen att Bastiats essä inte var fiktiv och påhittad utan då pålades en 66-procentig tullavgift på ljus importerade från Kina. I min vildaste fantasi kunde jag inte föreställa mig att en 160-årig essä kunde bli verklighet, men så har skett. Den enda effekten av ett massivt införande av dylika åtgärder i ekonomin är minskad ekonomisk aktivitet - den enda lösningen och framkomliga vägen är avreglering av den europeiska ekonomin.

Jag vill påminna er om de universella värden som styrt Europa i århundraden, principer som ej förändras av tiden och som bör följas av EU. Jag är övertygad om att invånarna i Europa önskar frihet, demokrati och ekonomiskt välstånd.

I detta läge är den viktigaste uppgiften att se till att en diskussion om dessa problem inte tystas och anses som en attack på den euroepeiska integrationen.

Jag har alltid ansett att en fri diskussion om dessa ting, att bli lyssnad till och allas rätt att få presentera något annat än ”den enda korrekta åsikten”, hur vi än misstycker, är demokratins själva hjärtpunkt, som vi var förnekade i över fyra decennier.

Vi, som var tvingade att genomleva denna erfarenhet, lärde oss att fritt utbyte av åsikter och ideer är det grundläggande villkoret för en levande demokrati och jag hoppas att detta krav kommer att mötas med respekt i framtiden. Detta är den enda metoden för att göra EU mer fritt, mer demokratiskt och ekonomiskt framgångsrikt...”

Detta tal till friheten med anslag av Churchill kunde förstås en del parlamentariker i Bryssel inte stå ut med - de lämnade salen och buade; - en direkt parallell till perioden då Churchill stod helt ensam, utbuad och förtvivlad över att ingen lyssnade. Ganska betecknande är att president Obama lämnat tillbaka till England den byst av Churchill som fanns i Vita Huset - ett omen så gott som något, i detaljen ser du helheten.

------------------

1 kommentar:

 1. Inte om Klaus men om MEParna:

  European MPs earning £1 million profits in a term, report finds

  Orginalrapporten fanns tidigare här hos Taxpayers Alliance men har nu tagits ner från nätet eftersom den hade kunnat användas för att spåra "läckan" - och kom ihåg att det är brottsligt att läcka EU-hemligheter i Belgien och tack vare den europeiska arresteringsordern kan nog ingen som lämnat sådana här uppgifter känna sig säker i EU-zonen.

  Vi har ju ett grundlagsstadgat meddelarskydd men....

  Hur som helst så kommer en omskriven rapport snart att läggas ut hos Taxpayer Alliance så bevaka deras hemsida.

  PS: Det här gäller MEParna. Är det någon som tror att kommissionärerna klarar sig sämre?

  SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.