söndag 22 februari 2009

Tjeckiens Vaclav Klaus vägrar att rätta in sig i ledet


Det framgår mer och mer att Tjeckiens president Vaclav Klaus inte är så imponerad av demokratin inom EU. I DN den 20 februari fick Vaclav Klaus känslorna att svalla. En del parlamentariker lämnade salen, då Klaus menade att ett starkare EU-parlament inte löser några problem. Han anser att det måste finnas en debatt om hur EU fungerar. Han menar helt enkelt att EU är på fel väg.

Vaclav Klaus har en liberal syn på ekonomi. Han efterträdde Vaclav Havel som president och var tidigare mellan 1992-1997 premiärminister i Tjeckien. Han är ekonom och grundade högerpartiet ODS. Vaclav Klaus är helt klart mycket EU-kritisk och har skrivit många artiklar som kritiserar att Tjeckien måste dela sin självständighet med EU. Han kallar EU för ett misslyckande.

Han har inte så stor makt i Tjeckien men det är han som skall skriva under Lissabonfördraget om landets parlamentariker godkänner det. Men på en fråga om han tänker skriva under så svarar han ”schackspelare meddelar inte sitt nästa drag i förtid”.

”För inte så länge sedan levde vi just i ett politiskt system som inte tillät alternativ” yttrade Vaclav Klaus och kritiserade ledamöterna hårt och kallade dem för kommunister och för att lägga sig i vanliga människors liv.

Vaclav Klaus verkar vara något så ovanligt idag som en politiker med ryggrad och integritet.

1 kommentar:

  1. Alla tjecker är inte lika kloka som Klaus:

    Czech Lubomir Zaorálek:"Only a united and strong European leadership can respond effectively to this crisis". He stressed that the Lisbon Treaty is part of the solution.

    http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/042-49526-047-02-08-907-20090216IPR49525-16-02-2009-2009-false/default_sv.htm

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.