lördag 14 februari 2009

Moderat oro för nationalism inför EU-valet


I Dagens nyheter den 14 februari kan man läsa att Gunnar Hökmark toppar Moderaternas lista inför EU-parlamentsvalet i juni.

Varningarna duggar tätt då det gäller nationalism. Begreppet nationalism är olyckligt, säger moderaternas Per Schlingmann till DN. Moderaterna vill ha en diskussion om vilket parti som är bäst på att värna svensk lagstiftning och om vilket inflytande vi vill ha.

Gunnar Hökmark säger sig inte vara skeptisk till EU men är skeptisk till Marita Ulvskog som toppar socialdemokraternas EU-lista.

Här följer en beskrivning vad nationalism är. Läs mer på eutext och eutext

Informationen är hämtad från Bra Böcker årgång 1979.

NATIONALISM
Nationalism, idén att folk med språklig, kulturell och ekonomisk gemenskap skall utgöra en egen suverän stat vars intresse sätts framför individuella eller internationella hänsyn. Tanken framväxte i Europa på 1700-talet och tog sig under 1800-talet uttryck i bildandet av nationalstater och har sedan dess varit den ideologi som framför allt annat bestämt internationell politik. Efter andra världskriget har ideologin vunnit insteg i tredje världen och legat till grund för koloniernas självständighetskrav och inre strider. Nationalism kan ta sig uttryck i starkt hävdande av den egna nationen och nedvärderande av andra, men brukar då kallas chauvinism.

1 kommentar:

  1. Valet av Marita Ulvskog är väl inte särskilt klokt - men å andra sidan slipper vi henne här i Sverige!

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.