måndag 10 augusti 2009

EU:s nya grundlag

Beträffande det jag skrev om EU:s grundlag och Lissabonfördraget så har jag till min förskräckelse skrivit att beslut skall tas denna höst. Helt fel. Detta för Sverige så omvälvande beslut har redan drivits igenom.

Vänstern och Miljöpartiet sade sig vara emot och Miljöpartiet ville vänta ett år med omröstningen i riksdagen. Men på Riksdag och Departement kan man läsa att riksdagen godkände Lissabonfördraget i november 2008. En god vän påpekade för mig att jag var fel ute. Ett flertal personer jag talade med efter påpekandet trodde som jag att hösten 2009 skulle detta avgöras. Nu kommer jag ihåg att det inte skrevs mycket om det i dagspressen heller.Det skulle vara intressant att veta hur många svenskar som egentligen vet att en så viktig förändring har skett. Jag lovar bot och bättring.

Det är ändå viktigt att framhålla att våra grundlagar nu inte har samma dignitet som tidigare. Därför citerar jag följande:

Motståndarna i Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att fördraget bygger upp en superstat, urholkar den svenska alliansfriheten, grundlagen och folkstyret. Mer makt flyttas nu från riksdagen till EU:s institutioner .

– Det är den största maktöverföringen sedan Sverige blev EU-medlem. Värdet på den svenska valsedeln devalveras, sade Hans Linde (v).

1 kommentar:

  1. Det var meningen att vi skulle hållas ovetande.

    "Subtil statskupp" skrev Sydsvenskan och försökte skämta bort allvaret genom att peka på att regeringen och inte kungen undertecknade Lissabonfördraget. Statskupp är det, och som det kommer att visa sig, inte särskilt subtil.

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.