torsdag 13 augusti 2009

Röda Korset och idealiteten

I början på juni detta år kunde vi läsa att en hög chef på Röda Korset, Johan af Donner, förskingrat pengar.

Genast gick organisationens ordförande och idealisten Bengt Westerberg ut och uttryckte sig sålunda:
Johan af Donner har inte förskingrat några pengar, utan haft ett otillåtet extranäck

Det visar sig emellertid att Johan af Donner har förskingrat mer än 3 miljoner kronor och spenderat pengarna på lyxlägenheter och dyrbara levnadsvanor. Svindeln började år 2004 och pågick till i maj 2009.

Bengt Westerbergs uttalande om att det inte var någon förskingring ter sig något olyckligt och lite absurt.

Johan af Donner häktades emellertid för trolöshet och bedrägeri den 15 juni.

Intressant i sammanhanget är att redan i mitten av 90-talet varnades Röda Korsets ordförande, Prinsessan Christina Fru Magnusson och generalsekreteraren, Peter Örn för Johan af Donners och hans härjningar.

Så här skrev tipsaren:

Hans väg är kantad av olagligheter, illojalitet, tjänstemissbruk och moraliska tveksamheter.

Det finns mycket kritik mot Bengt Westerbergs agerande och flera Röda Kors-läkare gick ut och krävde Bengt Westerbergs avgång.

Givetvis tänker Bengt Westerberg inte avgå. Förutom sin miljonlön på Röda Korset har han många andra lönande extraknäck .

Bengt Westerbergs extraknäck
Rik på riksdagspension och extraknäck • Riksdagspension 28.000 kr/mån (t.o.m. juli 2008), 7.000 kr/mån (fr.o.m. augusti 2008)
• Svenska Petroleum institutet: 19.000 kr/mån
• Lunds universitet: 17.500 kr/mån
• Finansinspektionen: 7.500 kr/mån
• Patientförsäkringsföreningen: 4.000 kr/mån
• BOSSE: 3.000 kr/mån
• PBM Performance: konkurs 2004
• Cirkus cirkör: 0 kr

Sammanlagt drar Westerberg in knappt 600.000 kronor om året på sina extraknäck.

Aftonbladet krönikör Staffan Heimerson skrev en krönika om sin ungdoms hjältar inom Röda Korset och han upplevde det nästan som en personlig kränkning att ta del av de oegentligheter som nu har skett inom den ideella organisationen Röda Korset. Bengt Westerberg ringde efter några dagar upp Heimerson och försvarade sitt ordförandearvode i Röda korset om 800 000 kronor med att jag har inget pensionsavtal och tar inte ut några traktamenten. Jag får inte heller något avgångsvederlag om jag avgår eller blir avsatt.

Westerberg meddelade Heimerson att även prinsessan Christina var väl avlönad, när hon var RK-ordförande. Hon uppbar 75 procent av generalsekreterarens lön.

Heimerson trodde inte på detta men han fick ett mejl från RK:s informationsavdelning: Christina Magnusson fick inget avgångsvederlag från Röda Korset när hon slutade som ordförande 2002. Dock fick hon i egenskap av ordförande arvode under sina sista tre år som ordförande på sammanlagt 1 738 463 kronor.

Enligt Heimerson så avslutades mejlet med en slogan: Hjälpen når fram!


Generalsekreterare Christer Zettergren anklagas av personer inom Röda korset för att han försökt mörklägga Donner-affären. Givetvis nekar Christer Zettergren till detta.

I ett långt brev till Zettergren berättas om hur personal reagerat på att af Donner gick omkring under flera år och bad sina anställda att kontera märkliga fakturor.

Men Zettergren stannar så länge han har styrelsens förtroende.Generalsekreteraren Christer Zettergren tjänar 1 086 129 kronor om året.

Röda Korset är mycket generösa med lönerna till sina anställda.

RÖDA KORSETS SJUKHUS LÄGGS NED
I många år har Röda Korsets sjukhus gå med förlust. Ledningen har nu beslutat att sjukhuset måste läggas ned och detta berör 650 patienter Vi har i det längsta hoppats kunna rädda verksamheten, men nu går det inte längre, säger stiftelsens styrelseordförande, Monica Sundström.

Styrelsen, som består av nio personer, tar ut ett arvode på 200.000 kronor per år och sjukhusdirektören har en lön på närmare en miljon kronor.

1 kommentar:

  1. Har just blivit medlem i RK igen efter ett aktivt uppehåll i Rädda Barnen, då jag flyttat en bit upp i landet. Ni gör det ganska lätt för mig att hoppa av igen. Ja, så här visar människan sina giriga sidor. Att man möter det i utlandet kan man kanske förstå bättre men här har alla det relativt gott ställt och i detta fall god lön, men mycket vill ha mer.Hoppas att domen blir hårt straffarbete. Svenska Röda Korset har fått en mycket ful fläck på sig.
    Ulla i Asige.

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.