tisdag 11 november 2008

Bryssel-Strasbourg-Bryssel


Sveriges EU-minister Cecilia Malmström skriver i Östgöta Correspondenten den 4 november om flytten av EU-parlamentet mellan Bryssel och Strasbourg tolv gånger per år. Denna flytt gör att mer än 3.000 personer tolv gånger per år förflyttar sig 55 mil mellan parlamentets två arbetsplatser. Den årliga kostnaden för resor, transporter och dubbla parlamentsbyggnader uppgår enligt EU-minister Cecilia Malmström till över 200 miljoner euro.

I somras rasade taket in i byggnaden i Strasbourg och ledamöterna fick samlas i Bryssel istället. Förutom besparingarna i pengar (cirka 30 miljoner kronor) så har det också blivit mer arbete utfört eller för att uttrycka sig med EU-ministerns ord ”lett till viktiga effektivitetsvinster”.

Vidare anför EU-ministern att Strasbourg har gamla anor och placeringen av EU-parlamentet i denna stad har av tradition setts som en symbol för freden mellan Frankrike och Tyskland. Visionen om fred lever kvar och utgör grunden för hela EU.

Med tanke på att förtroendet är lågt bland medborgarna i de 27 medlemsländerna är det viktigt att inför Europavalet i juni nästa år verkligen visa medborgarna länken mellan de beslut som fattas inom EU och människornas vardag och att de skattemedel som används för verksamheten används på ett ansvarsfullt sätt.

EU-ministern lägger också in en passus om att flygresorna och de olika transporterna ökar på utsläppen av koldioxid.

Cecilia Malmström startade ett upprop för något år sedan om att Europa-parlamentet skulle vara i Bryssel men inget har hänt. Du kan läsa hela artikeln på corren.se

EU-ministern skriver ingenting om vilket land som bromsar förändringen men hittills har fransmännen vägrat och så även den nya presidenten Sarkozy.

* * *
Bild: Lastbilstransport av Europaparlamentet mellan Bryssel och Strasbourg. Det står "lies" (lögner) på lastbilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.