torsdag 9 april 2009

VÅR SVENSKA FLAGGA

Som några kanske lagt märke till så har den svenska flaggan vajande i vinden lagts in på denna blogg.

Starka krafter i vårt land vill att vårt land mer eller mindre skall upphöra som nation och förflytta det mesta av riksdagsbeslut som fattas av demokratiskt valda människor till Bryssel. Detta trots det faktum att Sverige är en av de äldsta nationerna i Europa.

Varför skall vårt land inte få vara en självständig nation?
Svenska flaggan Sv.wikipedia.org

Början i medeltiden

Enligt en legend om Sveriges flagga såg Erik den helige det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under det första svenska korståget år 1157. Han såg detta som ett tecken från Gud och gjorde det till sin fana. Problemet med den legenden är dels att det saknas samtida belägg för detta korståg, dels att det inte finns några bilder eller beskrivningar av den blå-gula fanan förrän på mitten av 1500-talet, dvs 400 år senare. De blå-gula färgerna hade däremot under lång tid använts som svenska färger, bland annat i folkungaättens vapen som blev Magnus Ladulås kungavapen 1275, samt i tre kronor-vapnet.

Den svenska flaggan har sitt ursprung i de medeltida korsbanéren, som på kontinenten började användas i samband med det tredje korståget i slutet av 1100-talet. Korsbanéren fördes parallellt med de så kallade vapenbanéren, med den skillnaden att vapenbanéren endast fick användas av härskaren själv, medan korsbanerén även kunde användas av dem som stod i härskarens tjänst.[1] Det är dock okänt när den svenska flaggan (korsbanéret) började användas och när den fick sin nuvarande utformning. Flaggan finns inte belagd förrän på 1500-talet.

Historikern Alf Åberg har framlagt teorin att den svenska flaggan uppkom som en motståndsflagga mot den danska unionen vid mitten av 1400-talet, det vill säga man ändrade färgerna på den korsflagga som danskarna hade haft sedan 1219. Enligt Åberg var det upprorsmakaren Karl Knutsson (Bonde) som låg bakom detta. Han skapade 1448 Stora riksvapnet, som var en kombination av det vapen som Albrekt av Mecklenburg antog 1364 och folkungaättens kungavapen från 1275. Vapnets fyra blå fält åtskiljdes av ett gult kors, och detta kan ha varit förlagan till flaggan.

En annan teori, som historikern Carl-Gustav Liljenberg framfört, är att Erik XIV anammade staden Rigas blågula korsvapen år 1562 för att inkorporera Rigas betydelsefulla handelssystem i det svenska, dvs samma år som den första officiella beskrivningen av flaggan dök upp (se nedan).

De första bilderna av en blå duk med gult kors som en svensk flagga är ett landskapsvapen för södra Finland från 1550-talet och ett för Gotland i Gustav Vasas liktåg från 1562. Två blågula flaggor finns fortfarande i Egentliga från tiden då Johan III var hertig i Åbo 1556-1569. Den första officiella beskrivningen av Sveriges nationalflagga finns i ett kungligt brev från 19 april1562, där det sägs att den skall ha "gult udi korssvijs fördeelt påå blott". Denna flagga verkar huvudsakligen ha använts som "kungsflagga", "kronoflagga" eller "fälttecken till sjöss", dvs som örlogsflagga och var som sådan till en början försedd med två "tungor" eller "spetsar".

”Flamma stolt mot dunkla skyar” – så skaldade K G Ossiannilsson till den första Svenska flaggans dag den 6 juni 1916.

Flamma stolt mot dunkla skyar,
likt en glimt av sommarens sol
över Sveriges skogar, berg och byar,
över vatten av viol.
Du som sjunger, när du bredes,
som vår gamla lyckas tolk:
solen lyser! Solen lyser!
Ingen vredes åska slog vårt tappra folk.
Flamma högt, vårt kärlekstecken,
värm oss, när det blåser kallt!
Stråla ur de blåa vecken,
kärlek mera stark än allt!
Sveriges flagga, Sveriges ära,
fornklenod och framtidstolk.
Gud är med oss, Gud är med oss
Han skall bära stark vårt fria svenska folk.

2 kommentarer:

 1. Jag ar Svensk som flyttat till USA. jag bor och lever har som amerikan med Svenska rotter.
  Vi har vart Stjarnbaner som symbol, som Eu har sin flagga.
  Men vad jag inte visste nar jag bodde i Sverige, var att varje delstat i USA har sin flagga som Sverige har sin.
  Vi har ar valdigt stolta over var delstats flagga Som ni i Sverige skall vara stolta och ara er flagga, samt EU's flagga

  SvaraRadera
 2. Anonym, du talar om Sverige som att vi redan är en delstat i EU. Det hade väl gått an om EU hade haft samma konstitution som USA. Men nu är det så att den mer påminner om Sovjets.

  SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.