torsdag 9 april 2009

S och M röstar likadant vid omröstningar i EU

Konsensus mellan svenska vänster- och högerpolitiker i EU-parlamentet.

Sören Wibe och Nis Lundgren skriver i DN idag att i omröstningar i EU-parlamentet röstar S och M lika i nio fall av tio.

Vidare skriver de:

”Det politiska etablissemanget vill bygga ett enat, slagkraftigt EU som talar med en röst på världsscenen. Därför är valen till EU-parlamentet en skrämmande historia ur demokratisk synpunkt.

I juni i år är det val igen, men det vet bara 8 procent av medborgarna i EU-länderna. 76 procent vet inte ens att det är EU-val i år och valdeltagandet har sjunkit kontinuerligt i varje val sedan 1979. I Slovakien röstade bara 17 procent i det senaste valet (2004) och över hälften av EU-medborgarna (54 procent) säger att de är ointresserade av årets val. Allt enligt EU:s egen statistikbyrå, Eurostat.
Både borgerliga och socialdemokrater är överens om att de politiska besluten i allt större omfattning skall flyttas från de nationella parlamenten till EU-parlamentet.
I Sverige liksom i andra länder har Socialdemokraterna och de borgerliga i stor enighet röstat först för medlemskap och sedan successivt för alla de fördrag som driver på denna politiska maktkoncentration; Maastricht, Amsterdam, Nice och nu senast Lissabon. Det är denna politiska samsyn som manifesteras i det gemensamma röstmönstret.

I den svenska parlamentarikergruppen finns egentligen endast en märkbar skiljelinje i röstbeteendet. Den går mellan de EU-kritiska partierna och de EU-entusiastiska.”

Läs hela artikeln. Den säger en hel del om samsynen mellan partierna på att Sverige som nationalstat skall uppgå i någon sorts norra region av EU. Är det inte egendomligt att S och M möts i denna fråga om bevarandet av Sverige som självständig motion. I själva verket är Gunnar Hökmark rädd för nationalism eutext

1 kommentar:

  1. Onekligen ett problem att (S) och (M) röstar lika i Bryssel. Junilistan är det enda EU-kritiska alternativet som kan samla alla konstruktiva kritiker...

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.