Konsensus mellan svenska vänster- och högerpolitiker i EU-parlamentet.
Sören Wibe och Nis Lundgren skriver i DN idag att i omröstningar i EU-parlamentet röstar S och M lika i nio fall av tio.
Vidare skriver de:
”Det politiska etablissemanget vill bygga ett enat, slagkraftigt EU som talar med en röst på världsscenen. Därför är valen till EU-parlamentet en skrämmande historia ur demokratisk synpunkt.
I juni i år är det val igen, men det vet bara 8 procent av medborgarna i EU-länderna. 76 procent vet inte ens att det är EU-val i år och valdeltagandet har sjunkit kontinuerligt i varje val sedan 1979. I Slovakien röstade bara 17 procent i det senaste valet (2004) och över hälften av EU-medborgarna (54 procent) säger att de är ointresserade av årets val. Allt enligt EU:s egen statistikbyrå, Eurostat.
Både borgerliga och socialdemokrater är överens om att de politiska besluten i allt större omfattning skall flyttas från de nationella parlamenten till EU-parlamentet.
I Sverige liksom i andra länder har Socialdemokraterna och de borgerliga i stor enighet röstat först för medlemskap och sedan successivt för alla de fördrag som driver på denna politiska maktkoncentration; Maastricht, Amsterdam, Nice och nu senast Lissabon. Det är denna politiska samsyn som manifesteras i det gemensamma röstmönstret.
I den svenska parlamentarikergruppen finns egentligen endast en märkbar skiljelinje i röstbeteendet. Den går mellan de EU-kritiska partierna och de EU-entusiastiska.”
Läs hela artikeln. Den säger en hel del om samsynen mellan partierna på att Sverige som nationalstat skall uppgå i någon sorts norra region av EU. Är det inte egendomligt att S och M möts i denna fråga om bevarandet av Sverige som självständig motion. I själva verket är Gunnar Hökmark rädd för nationalism eutext
torsdag 9 april 2009
S och M röstar likadant vid omröstningar i EU
Upplagd av Anonym kl. torsdag, april 09, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Onekligen ett problem att (S) och (M) röstar lika i Bryssel. Junilistan är det enda EU-kritiska alternativet som kan samla alla konstruktiva kritiker...
SvaraRadera