onsdag 1 april 2009

EU - parlamentsledamöternas fusk och slöseri med skattemedel


Vad är bra med EU? Får EU:s skattebetalare en bättre tillvaro? Blir de rikare? Knappast.

Läs artikeln här nedan:
Hemlig rapport avslöjar hur Parlamentsledamöter i EU – MEP –
tjänar miljoner. Källa: nyapolitiken

En intern rapport som läckt ut avslöjar systematiskt missbruk av EUs parlamentsledamöters ersättningar som gör det möjligt för dem att stoppa mer än 1 miljon £ i fickan under en enda 5-årsperiod, skriver Jonathan Oliver. Timesonline

Denna konfidentiella rapport, hemlighållen av Bryssels parlament avslöjar de exceptionella bedrägerierna som görs av MEPs (Member of Europeen Parlament) för att suga ut pengar som tas från skattebetalarna. Det visar sig att en del begär ersättning för att betala assistenter som inte existerar, belönar dem med bonusar upptill 1½ gånger den normala lönen och omdirigerar allmänhetens pengar till framstående företag. En undersökning av bedrägerierna med personallöner värda upp till 182 000 £ per år – många är betalda av MEPs till familje-medlemmar – levererades i januari förra året men publicerades inte.

Hur man tjänar 1 miljon – bli en Euro MP timesonline

MEP begär 40 000 £ för ett icke-existerande kontor

En kopia av denna 92-sidiga rapport, gjord av Robert Galvin, parlamentets chef för inre revision, har visats för The Sunday Times och avslöjar:

– Betalningar gjordes till assistenter som inte var anställda inom det Europeiska parlamentet och till företag vars bokföring inte visade på någon aktivitet.

– Årsslutsbonusar värda upp till 19½ gånger den månatliga lönen betalades till assistenter för att tillåta medlemmar att använda upp deras fulla, vanliga löner.

– Betalningar, avsedda för sekreterararbete, gjordes till ett barndaghem vars chef råkade vara en lokal politiker från MEPs politiska parti. Betalningar gjordes rakt in kassakistan hos nationella politiska partier.

– En del assistenter eller medarbetare dubblade sina pengar genom bankutbetalningar från utgående MEPs samtidigt med mottagandet av löner från inkommande MEPs.

– En MEP påstod sig ha betalat hela 182 000 £ i lön till 1 person, som misstänktes vara en släkting.

Avslöjandena kom när engelska MEPs såg fram mot att inflationen skulle öka det här året och de ville se sin lön ökas med nästan 50 %.

I sin rapport sa Galvin att överbetalningar av lönerna var vanligt och tillade: ”Ersättningen som betalas ut kanske inte alltid är berättigad genom de verkliga kostnaderna för att få parlamentarisk assistans.” Han varnade för att bedrägerier utsätter parlamentet för ”finansiell, rätts- och ryktesrelaterad risk.”
Rapporten var baserad på ett representativt prov på 167 utbetalningar – av totalt 4 686 – som gjordes under oktober 2007. Den antyder att Galvin avslöjade bara en liten del av de många korrupta vanor som används av ungefär 785 medlemmar av 27-nationersparlamentet. Hans analyser av siffrorna från år 2004 tog åratal att få upp till ytan inom den hemlighetsfulla byråkratin i Bryssel.

Nya siffror som fåtts från TaxPayers Alliance avslöjar hur MEPs kan lägga i fickorna mer än 1 miljon £ under fem år genom att utnyttja olika ersättningar. Beräkningarna som gjordes inspirerades av kända brott inom systemet, vilket Bryssels insiders påstår har blivit vardagsmat. Under en full period kan MEPs lätt tillgodogöra sig nästan 450 000 £ i personallöner – även om de har flera verkliga assistenter anställda på fulltid.

Kampanjgruppen beräknar att MEPs kräver maximalt underhåll på 257 £ per dag, medan de bor i billiga bostäder, och kan också lägga i fickorna omkring 105 000 £ från den källan under en 5-årsperiod.

MEPs kunde tjäna 217 800 £ på kontorskostnader genom att hävda att deras hem också var deras valkretskontor. Inga kvitton fordras för att få dessa ersättningar. Bristen på något som helst behov av att visa upp kvitton för att rättfärdiga resekostnader betyder att MEPs kan få en skattefri inkomst på 54 000 £ när de gör reguljära resor mellan Bryssel och sitt hemland.

MEPs har också en slutlig pensionslön som är till och med mer generös än den lön som de får som medlemmar i Westminster Parliament. The TaxPayers Alliance beräknar att värdet av denna förmån blir omkring 350 000 £ under en full parlamentsperiod. Med dagens växlingskurs blir förtjänsten över fem år 1 176 800 £. Den summan inkluderar inte en MEPs lön, vilken kommer att öka efter junis europeiska val, tack vare en ”harmonisering” av MEPs löner.

Brittiska MEPs får 63 291 £ per år, samma som Westminster MPs. Efter juli månad kan deras inkomst efter skatt ökas från omkring 46 835 £ till nästan 69 000 £ per år, beroende på växelkursen och om de kan betala den lägre EU-skatten på 15 %.
Galvins rapport avslöjades först förra året när Chris Davies, en liberaldemokrat MEP som läste dokumentet, vägrade att signera ett konfidentiellt godkännande och avslöjade en del av vad han fann där.

Davies avslöjanden skapade ett stort intresse inom EU för korruptionen inom Bryssels parlament. Trots skammen så röstade MEPs för att behålla rapporten konfidentiell. I november tvingades Den Dover, en brittisk konservativ MEP, att betala tillbaka 500 000 £ efter att The Sunday Times avslöjade att han felaktigt hade betalat sin EU-lön till ett familjeföretag.

Det var det mest skandalösa i en serie av kostnadsskandaler som upptäcktes förra året. Det Europeiska Parlamentet har tillkännagjort ett antal reformer angående kostnadsregler som kommer att presenteras denna sommar. Detta inkluderasr försäkran om att MEPs personal betalas direkt av Parlamentet istället för via medlemmarnas egen ”serviceleverantör”.

Hursomhelst, Davies sa att reformerna inte går tillräckligt långt och insisterar på att många av Galvins rekommendationer i rapporterna ännu inte har godtagits. ”Om fem steg behövs så verkar det som att Parlamentet alltid tar bara två”, sa han. ”Vi är numera bättre än det italienska systemet men det är lång väg kvar till den standard som finns i The House of Common”, tillade han.
En talesman för det Europeiska Parlamentet sa: ”Galvins rapport är en studie i potentiell svaghet i systemet för parlamentariska assistentlöner. Det har gett viktiga konsekvenser. Resultatet har blivit en komplett genomgång av systemet som skall träda i kraft efter juni månads val.”

Här är ytterligare en artikel i samma ämne stockhkolm.cafébabel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.