måndag 6 juli 2009

KLIMATHOTET OCH VATTENFALL

I DN den 5 juli kan man läsa följande, som tyvärr inte finns på nätet och jag har därför skrivit in artikeln.

NÄR BOCKEN BLIR TRÄDGÅRDSMÄSTARE

Mitt i denna berg och dal-banesommar kommer nyheten att en svensk har utnämnts till klimatrådgivare åt FN. Vad bra, tänker man. Det är beviset på att Sverige går före i miljöfrågan! Nu undrar man bara vem det kan vara: Kanske Anders Wijkman eller forskaren Johan Rockström? Nej, det är Vattenfalls vd, Lars G Josefsson. Han ingår i en grupp som ska ge Ban KI-moon råd om klimat och energi.

Och vad har han gjort för att förtjäna utnämningen? Han är vd för ett företag som släpper ut mer koldioxid än hela Sverige, driver fyra av Europas smutsigaste kolkraftverk och har utnämnts till Europamästare i ”greenwashing” av Greenpeace. Han har också kommit undan med att storsatsa på kolkraft trots att bara tre procent av svenska folket – som äger Vattenfall – vill detta.

Det är som en scen ur Eduardo Galeanos ”Bakvända världen”. Ordet ”green” och ”miljö” har blivit kodord för klimatbovar. Vattenfall satsar på dyra reklamkampanjer med gråtande isbjörnar och dalande snöflingor, samtidigt bygger de ogenerat ut kolkraften i östra Tyskland. Belöningen från världens ledare är: Dig behöver vi för att lösa klimatfrågan!

KAJSA EKIS EKMAN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.