torsdag 2 juli 2009

Maud Olofsson - svensk landsbygds främsta företrädare


EU-granskning ”Maud Olofsson är inte heller dålig på att visa sin svenskfientlighet så kommen från den svenska landsbygden eller ”vischan” som hon är. På ett företagarmöte i Trosa i oktober 2007 förklarade hon sin syn på svenskarna:
- Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige. Det var människor som kom utifrån.”


ÖC
Alliansens mest engagerade agitator
Publicerad 1 jul 11:35

Minuterna innan Maud Olofsson skulle kliva upp på scenen i Almedalen och hålla sitt tal höll hon dansshow för fotograferna. Till förbandets musik rockade hon loss totalt, och åtminstone en av fotograferna fick själv tydliga dansryckningar i benen. Det är troligen få andra partiledare som skulle göra likadant, utom på blöta valvakefester.

Men Mauds dansshow var nykter och äkta, och ett exempel på det som både är hennes största tillgång och svaghet som politiker: En gränslös entusiasm, eller som Olofsson själv säger, "att vara ivrig som en bäver".

Entusiasmen fanns kvar när Maud Olofsson inledde talet med jämställdhet. Trots, eller kanske på grund av att Olofsson är den enda kvinnliga partiledaren i alliansen brukar hon inte tala om jämställdhet särskilt ofta. Men i går visade hon med besked att hon kan. Det var uppfriskande att höra icke-socialistiska jämställdhetstankar om inkomstskatter, privatiseringar inom offentliga sektorn och avdrag för hushållsnära tjänster. Känslosamt blev det på slutet, när Olofsson vädjade till alla män som inte bryr sig om jämställdhet att tänka om, för sina döttrars skull.

De starka känslorna och entusiasmen var på sin plats också när Maud Olofsson pratade om ungdomsarbetslösheten. Borgerliga tankar om hur ungdomsarbetslöshet kan stävjas - lägre ingångslöner och uppluckrad LAS - brukar ofta bli avhandlade på ett torrt och kameralt vis. Men inte när Maud Olofsson talar!

Men Maud Olofssons starka entusiasm kan som sagt vara till nackdel ibland, och så blev det bitvis när hon pratade om klimatet. Det finns redan så många ödesmättade klimatprofeter i samhällsdebatten att den som talar torrt och sakligt, håller sig till fakta i stället för känslor, blir mest lyssnad på. Olofssons klimatbudskap skulle nå ut bättre om hon höll sig kallare.

Däremot var hon saklig i sin hårda kritik av oppositionen. Olofsson undrar varför de rödgröna inte ger besked om vilka åtgärder de tänker sig för att uppnå sina mycket högt satta klimatmål. "Endera vet ni inte eller så törst ni inte berätta", sade hon.
Centerpartiet har förändrats mycket under Maud Olofsson. Från att vara den opålitliga fjärdedelen av borgerligheten, partiet som ofta har gjort upp med Socialdemokraterna, till att i dag vara de tydligaste företagarvännerna och arbetsrättskritikerna. Kärnan hos den ivriga bävern Olofsson måste vara en stark ideologisk övertygelse, och det krävs för att förändra ett parti.

Just denna entusiasm och iver är en tillgång inte bara för Centerpartiet utan hela alliansen. I ett Sverige som fortfarande präglas mycket av "du ska göra som Svensson gör" hamnar borgerliga politiker ofta i försvarsställning, där de pedagogiskt ska förklara varför det är rätt med sänkta skatter och friare företag. Maud Olofsson lyckas göra detta med känsla, utan att bli trist och föreläsande. Det är guld värt. Men på politikområden där alla andra talar till känslorna, som klimatet, borde hon försöka att tagga ned en aning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.