lördag 14 mars 2009

Eurofällan

Samtidigt som valutaunionen håller på att bryta samman kan man läsa i SvD (via Robsten) att "C-riksdagsmän vill införa euron".

Rubriken är vinklad. Men Maud Olofsson (näringsminister, vice statsminister samt centerpartiets ledare) är förnuftigare och säger att efter finanskrisen är det dags att utvärdera för- och nackdelarna med att stå utanför EMU. Precis. Det kanske inte finns någon valutaunion kvar då.

Euro-med skriver:

"Men hur är det med cementen i EU, euron?

Före detta ordföranden för den tyska Förbundsbanken, 1980-1991, Karl Otto Pohl, säger att det finns ett allvarligt hot mot den europeiska gemensamma valutan. Och Joschka Fischer, tidigare tysk utrikesminister och ordonnans mellan det europeiska och amerikanska Council on Foreign Relations, ansluter sig: "Fischer anser nu att valutaunionen är utom all räddning. De europeiska institutionerna har förlorat nästan all myndighet i denna kris. Det halva århundradet-projektet är på väg att kollapsa."

En rapport från den inflytelserika ekonomiska och finansiella kommittén (EFK) till EU: s finansministrar uppskattar omfånget på de totala nationella ekonomiska paketen inom EU för åren 2009 och 2010 till tre till fyra procent av BNP. "År 2010 förväntas budgetunderskottet i EU på en nivå på 4,8 procent, dvs det högsta värdet på 15 år, säger rapporten. I EU finns det ett underskottstak på 3,0 procent.

EU-länderna inte har några ekonomiska medel att klara av en ny bankräddningsplan eller ekonomisk stimulans. Ändå stöder EU nu en kapitalförstärkning till IMF på 250 miljarder dollar!

De fattiga länderna i Europeiska unionen har föreslagit en euroområdesobligation - som skall betalas av Tyskland, som är ovillig. Men på senare tid har Tyskland lovat att rädda alla försumliga euroländer. Detta kommer förmodligen inte vara möjligt. Den tyska industriproduktionen krympte 8,4% förra året och landet måste rädda sina egna banker och biltillverkare. Förra veckan försökte chefsekonomen Jürgen Stark att förhindra räddningsplanerna. Angela Merkel antydde att Tyskland är berett att tillhandahålla sådana räddningsplaner.

The Telegraph den 23 februari 2009: Den tyske finansministern höjde insatsen med ett löfte om att "visa oss i stånd att agera" om någon euromedlem visar sig oförmögen att klara sina skulder".
700.000 tyskar är på väg att förlora sina arbeten i år, så arbetslösheten stiger till 4.3 m (IFO-institutet). Väljarna kommer inte ser positivt på ett parti som skickar tyskarnas sparande till Irland eller Club Med. Deutsche Welle bekräftar.

Eurofällan

Romano Prodi sade en gång att euron en dag kommer att leda till en kris som skulle göra det möjligt för EU att göra saker man inte kan göra nu!
Detta är sedan länge en rädsla för euroskeptiker: att EMU kommer att leda till vasallstater. Italien är verkligen fördömt om det lämnar euroområdet, och verkligen fördömt om det inte gör det. Överge allt hopp, ni som kom in i EMU."

Euro-med: Kan EU overleve?

svd b dn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.