tisdag 17 mars 2009

Hur korrumperade, slösaktiga EU tar kontroll över våra liv


Ny bok av David Craig, Matthew Elliott

Läs mer på Randomhouse

I detta EU valår, är det tid för människor i hela Europa att titta på vad som verkligen händer i Bryssel i vårt namn.

Man har uppskattat att EU kostar oss runt £ 1,000 miljarder euro per år - otroliga £ 2000 för varje man, kvinna och barn i Europa. Så vad får vi för våra pengar?

Politiker och administratörer arbetar osjälviskt för att ge oss en effektiv regering? Välriktade förordningar som främjar ekonomiskt välstånd? Ett säkert och fritt samhälle? En väl skyddad miljö? Hjälp för människor i fattigare länder?

Eller slösas våra pengar bort i ett egenintresse bland euroelitens oräkneliga politiker och inkompetenta byråkrater, eller blir de uppslukade i ökande vanvett av bedrägerier och korruption, där några lyckliga insiders blivit ofattbart rika på vår bekostnad? Och stryper alla regler som strömmar ut från Bryssel i verkligheten industrin, förstör arbetstillfällen, begränsar den personliga friheten, förstör miljön och utarmar ännu mer utvecklingsländerna?

Med hjälp av sina omfattande nätverk av insiderkällor, har David Craig och Matthew Elliott kommit igenom sekretessen och desinformationen som kännetecknar Bryssel för att avslöja vad våra europeiska härskare verkligen håller på med. Resultatet är en skrämmande historia av byråkrati, hyckleri och kleptomani - och hur vi alla blir lidande som följd.

Mer information
Random House Books • Economics • Previous ISBN: 1847945708 Random House Books • Ekonomi • Tidigare ISBN: 1847945708
Publikationsdatum: 05/03/2009 • 336 sidor • B-format • EAN: 9781847945709

Från Kurtlundgren webblogg

”- Jag tror att om denna bok skulle översättas till svenska och lästes av många skulle det inte bli stort valdeltagande i EU-valet den 7 juni i år -

- för nåt värre har jag inte stött på.

Tidigare har jag refererat hur en parlamentsledamot i Bryssel kan skyffla åt sig mångmiljonbelopp och sluta som miljonär inom valperioden, fem år, men det är värre, mycket värre.

Vad som håller på att växa fram i Bryssel är en byråkratisk hydra av proportioner som mänskligheten aldrig tidigare skådat.

Jag börjar med denna hydra och kommer sedan framöver att plocka ytterligare exempel ur denna förfärliga katalog av EU-maniac.

Vi startar alltså med antalet anställda byråkrater. EU-ledningen vill alltid tona ner antalet anställda och det finns egentligen inga klara uppgifter över hur många som avlönas av EU, det vill säga av oss skattebetalare.

Under 2008 gjorde tankesmedjan Open Europe en studie som visade att EU avlönar 170 000 byråkrater, vilket kommissionen förnekade bestämt och kallade det en myt.

Kommissionen uppger att 44 547 personer arbetar inom byråkratin och är avlönade genom EU, men det är bara en del av sanningen, påpekas det i boken.

Till detta enorma antal byråkrater skall man lägga alla de ”experter” som avlönas av EU och som arbetar inom EU:s alla områden; det finns cirka 3 000 ”expertgrupper” och 247 kommittéer, vilka listas i en kommittékatalog. Detta har gett upphov till det officiellt erkända EU-ordet ”kommittologi” - ungefär som ”kremlologi” under Sovjettiden.

Allt som allt uppskattar författarna antalet EU-byråkrater, när alla är inräknade, till 100 000!

För att inrymma alla dessa människor har EU köpt upp 87 fastigheter för sammanlagt 40 miljarder kr (allt är i pund i boken, för att göra det enkelt för mig sätter jag pundet till tio kr; de siffror som jag anger är därför alltid tilltagna något i underkant); men alla får inte plats, därför hyrs ytterligare fastigheter för 4.7 miljarder kr om året.

EU har också 100 diplomatiska representationer runt om i världen.

De EU-anställda kan sätta sina barn i EU-skolor, som kostar 1.3 miljarder om året. Ingen anställd i EU betalar mer än 23 procent i skatt och till detta kommer, förutom gratis skolfgång för alla EU-kids, andra förmåner:

- de har skatteavdrag för varje barn.

- under det första året de jobbar för EU behöver de inte betala moms.

- EU-anställda har gratis glasögon, kontaktlinser, tandvård, hälsovård, akupunktur, massage, hälsobad och till och med lerbad.

När parlamentet flyttar från Bryssel till Strasbourg en gång i månaden följer EU-byråkraterna med i ett antal som uppgår till 4 000 - för detta har de 10 000 kr extra i veckan.

Ur boken:

”En del av EU-byråkraterna spenderar inte bara sina extra pengar på mat och hotell, de tar också en del av sina pengar och använder dem på prostituerade, som arbetar i Strasbourg; majoriteten av de prostituerade finns på den andra sidan, den tyska, i staden, som delas av en flod. I Frankrike är nämligen prostitution förbjudet. En insider berättar:
Parlamentarikerna är inte intresserade av gatuprostituerade, de föredrar call girls och vilka dessa är finns angivet i annonser.

Det utbredda användandet av prostituerade bland parlamentariker och byråkrater är så anmärkningsvärt och omfattande att nordiska parlamentsledamöter under 2008 krävde att ingen inom EU skulle bo på hotell som tolererar prostitution”.
Ledamöterna har ordnat så att de har ett av de bästa pensionssystemen i Europa. De får samma förmåner som de nationella politikerna men kan spara under ytterligare i en frivillig EU-pension. För varje £ 900 som de betalar till pensionssystemet varje månad kommer EU att betala dubbelt. Ledamöterna har rätt att betala £ 900 från £ 43,600 kontorskostnader. I teorin, ska betala tillbaka dessa pengar från sina egna bankkonton. Men för några år sedan röstade det ned ett förslag om att revisorer bör kontrollera om någon av dem gjorde det. Detta innebär en ledamot skulle vara tvungen att arbeta bara ca 15 år för att få en pension på hälften av sin lön. ”

1 kommentar:

  1. "Man har uppskattat" att EU kostar 1000 miljarder per år, skriver du, och det är ju en imponerande siffra, oavsett om det rör sej om pund eller euro (du anger båda).

    Vem som gjort den här konstiga uppskattngen och hur den gjorts framgår inte och det är synd, med tanke på att hela EUs årliga budget inte uppgår ens till femtedelen av den summan.

    Av dessa pengar är det dessutom bara en liten del som går åt till att driva EU; nästan alltihop spenderas i medlemsstaterna. Vad vi får för våra pengar kan du enklast se i EU-budgeten som finns tillgänglig på kommissionens hemsida.

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.