torsdag 3 december 2009

Svenskar negativa till Obamas fredspris

Enligt en artikel i DN den 3 december är bara var sjätte svensk positiv till att Barack Hussein Obama fick Nobels fredspris. Bland västländerna som deltagit är det bara britterna som är mer skeptiska till utmärkelsen.

Den negativa inställningen till utmärkelsen i de undersökta länderna kan dock inte tolkas som att man inte gillar den amerikanske presidenten. Tre av fyra svenskar säger sig ha en positiv uppfattning om honom. Bara två procent är direkt negativa.

Bara i USA, Saudiarabien och Förenade arabemiraten är det färre än hälften som säger sig uppskatta honom. Trots sin något skeptiska hållning till USA är det dock få svenskar som ser landet som en direkt fiende, bara sex procent.

Hårdare är antiamerikanismen i Saudiarabien, där nästan var tredje ser stjärnbaneret som en fiendesymbol.

Ovanstående artikel finns inte utlagd på nätet.

Nobels fredspris är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas den som "hafva gjort menskligheten den största nytta" och att en femtedel tilldelas den person "som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.


I ÖC kan man läsa att många oroas av Obamas tidtabell
”USA:s president Barack Obamas tidtabell för ett återtåg från Afghanistan är inte "ristad i sten", hävdar nu ledande regeringsledamöter.

Det europeiska intresset för ökade bidrag verkar också ljumt.

Dagen efter det att Obama lade fram sin nya strategi för Afghanistan var oron stor för vad tidtabellen får för konsekvenser. Planen är att eskaleringen med 30 000 extra soldater ska förbytas i en bantning av antalet soldater redan i mitten av 2011.”

Att överleva den kommande kraschen

2 kommentarer:

 1. Prenumerera på denna blogg så missar du inget inlägg!

  Detta inlägg: Vi är ju redan stämplade...

  http://demokratbloggen.wordpress.com/

  SvaraRadera
 2. Hej, ni är på samma tankespår. Ni är välkomna att läsa om mina på http://merjarenvall.blogspot.com

  Debatten går väldigt lika i flera länder just nu, tack och lov ...

  SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.