onsdag 2 december 2009

Arbetslösheten i Sverige

På mitt inlägg i oktober om Lissabonfördraget och Sveriges arbetslöshet fick jag följande kommentar:

Sverige har en arbetslöshet som ligger under snittet i EU. Givet er okunskap så föranleder det en att tro att det övriga ni skriver är inkorrekt likväl.

Bättre att hålla sig till sanningen, så blir allt man säger mer trovärdigt.


DN
”Sverige tillhör de sämsta i klassen inom EU när det gäller utvecklingen på arbetsmarknaden i år. Arbetslösheten ökar snabbare här än i de flesta andra EU-länder.

….Sverige har högre arbetslöshet än genomsnittet både jämfört med de ”gamla” och de ”nya” EU-staterna.

Enligt Eurostats statistik var ökningstakten för arbetslösheten i Sverige 27,8 procent under första halvåret 2009. Bara sex andra EU-länder redovisar en högre ökningstakt.

Ännu värre blir det om man tar bort de nya medlemsländerna och bara jämför med de länder som fanns med i unionen när Sverige inträdde i EU.

Då hamnar Sverige på en föga smickrande tredjeplats när det gäller ökningstakten av arbetslösa. Bara Danmark och Irland redovisar högre takt.”

Newsmill kan man läsa att ungdomsarbetslösheten är en katastrof och en nationell tragedi.

”Enligt data från Eurostat steg ungdomsarbetslösheten i Sverige från 19,2 procent mars 2008 till 25,2 procent mars 2009. I Holland ökade ungdomsarbetslösheten från 5,3 procent i mars 2008 till 5,7 mars 2009. Att ungdomsarbetslösheten är fem gånger lägre i Holland än i Sverige är en direkt återspegling av skillnaden mellan ett land som bryr sig om sina ungdomar och ser dessa som en tillväxtresurs och ett land som inte bryr sig om sina ungdomar och ser dessa som en problemgrupp i samhället.

Den svenska regeringen bör därför inrätta en Kommission mot ungdomsarbetslöshet enligt nederländsk modell.

…. Sveriges ungdomsarbetslöshetssiffror ligger 7 procent över EU-genomsnittet som i mars 2009 låg på 18,3. Men det mest slående är dock skillnaden mellan Sverige och länder med jämförbara ekonomier och välfärdsystem.

I Holland är ungdomsarbetslösheten fem gånger lägre än i Sverige. I Holland ökade ungdomsarbetslösheten från 5,3 procent i mars 2008 till 5,7 mars 2009, alltså en ökning med 0,3 procent.”


Man får tolka dessa siffror som man vill. Klart är dock att vår arbetsmarknadspolitik enligt socialdemokratisk modell har inte hjälpt oss. Med en nuvarande arbetsmarknadsminister som ljuger om sin egen utbildning så kanske vi alla borde fråga oss vem och vilka som ljuger.

1 kommentar:

  1. Underbart med en fri kommentarsspalt, kan nästan imbilla mig att DDR-förmynderistaten sverige Försvunnit. å andra sidan kanske sverige snart förändras radikalt av Eurons och lite senare eus fall. Då vaknar svennebanan upp till verkligheten han själv röstat fram och jobbat för.Die Planete des Affen.

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.