tisdag 1 september 2009

Så länge skutan kan gå

Flera haverier hotar EU-skutan. Så skriver Henrik Brors i en analys i DN den 1 september.

Haveriet kan komma redan nästa vecka och ett riktigt stort haveri om en månad.

Vill man tala med någon minister får man ringa till Bryssel. Där grillas 17 av dem av EU-parlamentets utskott och vad de vill åstadkomma under Sveriges ordförandeår.

Nästa vecka måste EU-parlamentets partigrupper ta ställning till huruvida José Manuel Barroso skall få fortsätta som EU-kommissionens ordförande fem år till.

Blir Barroso inte omvald i september kan det blir dragkamp om de nya posterna som EU-ordförande och EU-utrikesminister som skall beslutas om vid ett toppmöte i oktober.

Den 2 oktober röstar Irland om EU-s nya grundlag, det så kallades Lissabonfördraget. Blir det nej faller av allt att döma Lissabonfördraget och EU hamnar i djup kris.

Fredrik Reinfeldt har små möjligheter att undanröja riskerna för de små haverierna framöver utan han får se till att EU-skutan håller sig flytande och att han kan få ägna sig åt att agera som EU-ledare på världsarenan., allt enligt Henrik Brors i DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.