måndag 28 september 2009

Vaclav Klaus kritisk till EU:s grundlag (Lissabonfördraget)

Tjeckiens president ifrågasätter ett fördjupat EU-samarbete.

Enligt Tjeckiens president Václav Klaus skulle Lissabonfördraget förvärra det "demokratiska underskottet" för EU, Så uttryckte sig Vaclav Klaus i sitt tal och ifrågasatte även Europaparlamentets roll.

Hans-Gert Pöttering, parlamentets talman, menar att presidentens anförande var ett uttryck för mångfalden i Europa men underströk att i en demokrati är det majoritetens åsikt som räknas.

Pöttering lämnade också beskedet om att Lissabonfördraget nu godkänts i Tjeckiens deputerade kammare och uttryckte förhoppningen om ett godkännande även i den tjeckiske senaten.

Vaclav Klaus ifrågasatte Lissabonfördraget och anser att det finns en ambition att stärka EU:s institutioner på bekostnad av medlemsländernas inflytande.

Hittills har EU varit framgångsrikt, mycket tack vare att varje land haft en röst och inte kunnat ignoreras, menade presidenten.

Vaclav Klaus anser att EU har ett system med centralt styrda ekonomier.
.
Trots att historien visat på att den leder till en återvändsgränd befinner vi oss på samma väg igen, hävdade presidenten och menade på att den fria marknaden felaktigt tillskrivits skulden för den aktuella finanskrisen.

Flera ledamöter lämnade salen när presidenten ifrågasatte ambitionen att stärka Europaparlamentet. Det stora flertalet av ledamöterna som fanns kvar i salen applåderade talmannens ord.

För att lyssna på eller läsa en engelsk tolkning/översättning av President Václav Klaus tal klicka på nedan länkar. För en svensk tolkning av talet sök på talarens namn via länken nedan.

Läs mer om Vaclav Klaus som häcklar EU-toppen. Vaclav Klaus är en statsman med integritet.

sv.wordpress finns mer att läsa om den tjeckiske presidenten och hans synpunkter på EU :s grundlag (Lissabonfördraget).

Sveriges EU—minister Cecilia Malmström framför på sin blogg att EU:s grundlag (Lissabonfördraget) är två steg framåt och ett steg tillbaka!

b

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.