tisdag 22 september 2009

Sverige saknar politiker och opinionsbildare med civilkurage

ETT ROP PÅ HJÄLP

Världen idag publicerar på debattplats ett nödrop från Officerförbundets ordförande Lars Fresker som frågar varför svenska medier och beslutsfattare lagt locket, på då det gäller de ryska storövningar som pågår just nu vid Finska gränsen, i Vitryssland, i Kaliningrad och på Östersjön.

Officersförbundet är det fackförbund som organiserar den militära personalen i Försvarsmakten.

Så här skriver Lars Fresker:

”Ointresset för övningarna speglar ett övergripande svenskt ointresse för att analysera förändringar i omvärldsutvecklingen och låta säkerhetspolitiken påverkas därav. Våra medlemmar riskerar att drabbas av följderna av att försvarets uppgifter och resurser inte är i balans”.

I slutet av augusti beslutade Sverige att det militära samarbetet med Ryssland skulle återupptas.

Ryssland är nu irriterat på Sverige som meddelades i Rapport för någon tid sedan. Anledningen till irritationen är bland annat tingeling-sketchen i Sveriges Television i samband med Melodifestivalen:

”Man får aldrig driva med landets nationalsymboler”, sade ambassadör Alexander Kadakin till sin utfrågare.

Den ryske ambassadören tog även upp utrikesminister Carl Bildts jämförelse mellan Rysslands agerande under Georgienkriget och Tysklands agerande under 1930-talet som oförsvarlig:

”Det finns ingen värre förolämpning mot varje rysk familj”, sade ambassadör Kadakin och betonade vid två tillfällen att agerandet är oförlåtligt, eftersom 27 miljoner ryssar dog i kriget mot Nazi-tyskland.

I september kallades ambassadör Kadakin hem, Detta kanske inte betyder någonting men politiker och medier kanske inte skulle blunda som nu är fallet.

Så här slutar artikeln:

"Sverige är i akut behov av politiker och opinionsbildare som tycker civilkurage är viktigare än att försvara sin prestige genom att vägra erkänna att man gjort en felaktig säkerhetspolitisk analys",

1 kommentar:

  1. Vet inte vem som har yttrat dessa ord ursprungligen men dom är dock ack så sanna. "Ett land har alltid en armé. Antingen sin egen eller någon annans." Ord väl värda att tänka på. Utom för våra befattnningshavare tydligen.

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.