måndag 9 november 2009

Klimatkonferensen i Köpenhamn

Den nuvarande strategin som främst fokuserar på hur mycket utsläpp man kan få bort med hjälp av skatter sätter vagnen framför hästen, skriver Bjørn Lomborg.

Köpenhamnskonferens dömd att misslyckas ” eftersom att sänka koldioxidhalter är något oändligt komplicerat, politiskt kontroversiellt och kolossalt dyrt. Dessutom är det ett uruselt sätt att hjälpa planeten.”

1. Många av de löften som politikerna ger kommer aldrig att realiseras. I Japan t.ex. skulle man behöva ”nio nya kärnkraftsreaktorer och ökar deras användning med en tredjedel, bygger över en miljon nya vindsnurror, installerar solpaneler på nära tre miljoner bostäder, fördubblar andelen nya bostäder som uppfyller mycket långtgående krav på isolering samt ökar andelen sålda miljöbilar från 4 till 50 procent ” för att kunna minska utsläppen av växthusgaser till 2020. Det är orealistiskt.

2. I en utredning som gjorts i Köpenhamn visar det sig att dagens energi - kärnkraft, vind, sol, jordvärme – ej fossilbaserad – inte alls ger de effekter man vill ha fram till 2050 och definitivt inte till 2020.

3. Detta kan förorsaka en splittring mellan rika och fattiga länder.

”Den indiske premiär- ministern Manmohan Singh förklarade nyligen att utvecklingsländer inte kan och inte kommer att kompromissa i frågan om utveckling.”

Läs hela artikeln i klimatserien på SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.