tisdag 17 november 2009

Centerns bruna historia

På kultursidan i DN skriver Ola Larsmo om Centerns bruna arv.

Centern har gjort en folder som varnar för ”röd gubbe”. Argumentet är bekant och man menar att röstar man på socialdemokraterna så röstar man på kommunisterna.

Man skriver: ”Den 9 november är det 20 år sedan Berlinmuren föll och kommunismen kollapsade. Men i Sverige kan de gamla kommunisterna efter nästa års val för första gången ta plats i en svensk regering”.

”Låt inte den ideologi som begått bland de värsta övergreppen i mänsklighetens historia, få inflytande över vårt land”, uppmanar partiledarens politiskt sakkunniga, Catrin Mattson, på sin blogg. Tonläget är lite högt.

I Bondeförbundets partiprogram år 1933 fanns en passus infogad ”den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar”. Det fanns t.o.m en bondeförbundare i riksdagen, Otto Wallén, som öppet sade sig vara ”antisemit. Ett etablerat språkbruk inom Bondeförbundet var ”judelakej”.

Centerns nuvarande partiledare och Alliansens näringsminister Maud Olofsson har gång efter annan visat sig vara sverigefientlig och vad gäller nazism så uttalade hon sig enligt följande” Hitler och hans tokigheter”.

Maud Olofsson har också uttalat att det inte var svenskar som byggde Sverige utan att det var människor som kom utifrån.

Maud Olofsson har hamnat långt från de människor som hon skulle företräda i riksdagen med tanke på det historiska arv hon har att förvalta. Bondeförbundet bildades 1913.

Centerpartiet kunde ha varit riksdagens största parti men istället riskerar de nu att hamna utanför riksdagen i valet 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.