tisdag 16 juni 2009

Baltikum bankrutt

SKALL SVENSKA FOLKET BETALA BANKDIREKTÖRERNAS VETTLÖSA UTLÅNING TILL BALTIKUM?

Bankstödet ett svart hål i statskassan
”- Nu väntar vi på folkets vrede, säger Thage G. Peterson, tidigare riksdagens talman och minister i flera socialdemokratiska regeringar.”

Thage G. Peterson vill inte vara efterklok men han varnade tidigt Swedbank och förstod vartåt det skulle sluta med de stora lån som gavs till Baltikum.

Vidare säger han: ” - Jag hade besökt dessa länder under Sovjettiden, jag kunde deras historia och jag hade haft långa samtal med företrädare för deras nya regeringar och parlament. Det var gröna demokratier utan närmare erfarenheter av marknadsekonomin. De hade inte kunskaper nog att möta invasionen från de svenska bankerna.”

Thage G Peterson växte upp med sparbanksrörelserna och kontakterna var bra med cheferna i det som nu är Swedsbank.

Över 400 miljarder kronor lånades ut till de baltiska länderna. Skulderna till de utländska bankerna är nästan bara svenska - till över 100 procent av Estland och Lettlands bruttonationalprodukter. Krediterna har torkat in och lånen ska betalas med trettioprocentiga lönesänkningar, stängda sjukhus, sänkta pensioner och allmänna försakelser.

Läs hela artikeln på nyapolitiken.biz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.