måndag 8 juni 2009

De svenska bankernas gåva till Lettland

Svenska banker har ställt ut lån till ett värde av ungefär tjugo procent av den samlade svenska nationalinkomsten till de baltiska länderna. Dessa lån är förklaringen till att den svenska kronan redan i dag är rekordsvag mot euron.

Fuskbygget i Lettland:

"Under uppgången kastade bankerna pengar efter alla som ville ha. Flera av dem jag träffar i Riga berättar spontant och en smula upprymt om TV-reklamen från den tiden. Annonsörerna var framför allt skandinaviska banker.

I en film bromsar en bildskön blond familj in vid vad som ser ut som en drive in-restaurang. Men i stället för att beställa hamburgare beställer de lån, så att de kan köpa olika saker. Slutklämmen lyder: »Och så en resa till Egypten, förstås!« Servitören bär in pappersmuggar som bågnar av pengar.

I en annan stannar en ung man i en BMW bredvid en gammal man i en BMW.

Den gamle mannen: »Jag har sparat hela livet för att kunna köpa en sådan här bil!«

Den unge mannen: »Och jag leasade nyss min!«

Klipp till leasingföretagets logga.

Priset togs kanske ändå av den bank som lät bygga en sorts vindmaskin, nära Frihetsmonumentet i centrala Riga. Maskinen blåste ut leksakssedlar över de förbipasserande."


Letterna har blivit skuldsatta upp över öronen och svenskarna 20 % fattigare.

sds svd svd svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.