torsdag 11 juni 2009

Bli EU-parlamentariker och miljonär

Våra demokratiskt valda representanter blir förmögna medan "pöbeln" blir fattigare och fattigare!

En gammal iakttagelse lyder:

”Man kan lura en del av folket hela tiden. Man kan också lura hela folket en kort tid. Men man kan inte lura hela folket hela tiden”.


Expressen
Parlamentarikers nya lön klubbad

Riksdagen har slagit fast de nya EU-parlamentarikernas omdebatterade lönelyft.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet var de enda som motsatte sig de nya reglerna.

Som "horribel", karaktäriserade Vänsterpartiets Marianne Berg lönenivån när riksdagen i all korthet debatterade förslaget.

- Nu dröjer det väl inte länge förrän våra arvoden här i riksdagen ska harmoniseras med EU-parlamentarikernas orimligt höga arvoden, sade Berg.

Lönen för nya parlamentariker sätts till motsvarande omkring 85 000 kronor i månaden, en höjning med 58 procent från den nivå som förra mandatperiodens svenskar hade, och som också riksdagsledamöter har.

"En kompromiss"

Men beslutet togs i ett helt paket som under långa förhandlingar mellan medlemsländerna och parlamentet kompromissats fram redan 2005. Där ingår också sådant som regler för parlamentarikernas oberoende, och ökade redovisningskrav.

Huvudpoängen med förslaget är att alla parlamentariker ska tjäna lika mycket, oavsett vilket land de kommer i från. Men öppningar fanns för att skjuta förändringarna på framtiden i en mandatperiod.

- Sverige har inte drivit att vi ska höja arvodena. Detta är en kompromiss, och det var den förra regeringen som genomförde de förhandlingarna. Majoriteten i konstitutionsutskottet står nu bakom detta, försvarade Björn Leivik (M) regeringens och majoritetens inställning.

Förslaget klubbades i riksdagen på torsdagsförmiddagen.

Läs mer på EU-granskning och EU-granskning
EU-granskning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.