fredag 12 juni 2009

EU-platsen ett riktigt klipp för Svensson

En gammal iakttagelse lyder:

”Man kan lura en del av folket hela tiden. Man kan också lura hela folket en kort tid. Men man kan inte lura hela folket hela tiden”.

RIK BLIR RIKARE

Riksdagspensionen kvar trots EU-lön PressDisplay

Alf Svensson (KD) kan se fram emot en riklig framtida inkomst som EU-parlamentariker. Nya regler kan göra att han samtidigt som han har arvode och ersättningar från EU kan kvittera ut sin riksdagspension.

Totalt handlar det om nära 180 000 kronor i månaden som den förre KD-ledaren får in på sitt konto. Alf Svensson har suttit i riksdagen i 21 år och varit statsråd i fyra.

Som EU-parlamentariker får han till att börja med drygt 84 000 kronor i arvode, en lönehöjning på nära 30 000 kronor jämfört med riksdagslönen.

Utöver det betalar parlamentet ut en månatlig kostnadsersättning på cirka 46 000 kronor, samt traktamenten på cirka 30 000 kronor.

ALF SVENSSON SOM HAR FYLLT 65 år har också rätt till en riksdagspension på 19 552 kronor i månaden. Tidigare frystes den för de riksdagsledamöter som blev EU-parlamentariker, men från och med i sommar ska de svenska parlamentarikerna lyda under EU-parlamentets regler. Det är därför osäkert om ersättningen stoppas. Enligt regeringens förslag, som ska behandlas i riksdagen i morgon, ska egenpensionsförmåner inte kunna betalas ut samtidigt som arvode från parlamentet.

– Men det är en tolkningsfråga, det är svenska regler som reglerar vad som gäller här, säger Marianne Bjernbäck, enhetschef på ledamotsservice på riksdagen.

Alf Svensson får däremot ingen statsrådspension, för det krävs 6 år som minister. Men han får en statlig livränta på cirka 2 000 kronor i månaden livet ut från 65 års ålder. Ersättningen betalas ut även om han får arvode från EU-parlamentet. Själv säger Alf Svensson att han kommer att ta ut sin riksdagspension om det går.

– Pension är uppskjuten lön och det vore väl konstigt om jag vid snart 71 års ålder skulle skjuta upp uttaget.

Pengarna tänker han använda för att hans hustru ska kunna resa med honom mellan Bryssel och bostaden i Gränna.

En annan erfaren politiker som skickas till Bryssel är Socialdemokraternas Marita Ulvskog. Hon har förutom partisekreterare varit civilminister och kulturminister i sammanlagt 10 år och (enbart) riksdagsledamot i 5 år.

ULVSKOG HAR SEDAN 2007 rätt till en statsrådspension, men har hittills tjänat för mycket för att få ut något från den. Det gäller också när hon arbetar som EU-parlamentariker.

Om hon väljer att sluta arbeta efter en mandatperiod i EU-parlamentet kan hon vid 62 års ålder ta ut statsrådspensionen på 49 705 kronor och tre år senare också erhålla pension från EU-parlamentet, men den reduceras på grund av hennes pension från hemlandet. Statsrådspensionen betalas ut livet ut, men sänks till drygt 35 000 kronor efter 65-års ålder.

Läs mer om svenska folkets pensioner på EU-granskning

sds

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.