fredag 5 juni 2009

EU-kommissionen borde ledas av en beslutsam kvinna

Brännpunkt i SvD den 4 juni

EU borde ledas av en kvinna

BYT UT BARROSO.


EU måste bli en mer beslutsam union. Men det kommer inte att ske under José Manuel Barrosos ledning. Han förblir en svag kompromisskandidat. I stället borde kommissionen få sin första kvinnliga ordförande, skriver Abir Al-Sahlani och Annie Johansson (båda C) och föreslår fyra namn.


De fyra är Angela Merkel, Mary Robinson, Neelie Kroes och Meglena Kuneva.

Vidare skriver de att det är överdrift att påstå att Barroso-kommissionen varit framgångsrik de senaste åren. Det krävs en mer beslutsam union och kommissionen måste spela en central roll i försöken att ena många olika viljor i en global vision.

Både Mary Robinson och Angela Merkel tillhör sin generations mest respekterade politiker.

Beträffande Neelie Kroes skriver de att hon har ”visat sig ha tuffa nypor när det krävs och dessutom visat stor integritet i förhållande till storföretag med monopoliver.”

Meglena Kuneva har enligt artikelförfattarna ” också visat stort engagemang för personlig integritet och konsumentskydd. Det är en välkommen röst i en kommission som lagt fram det ena integritetskränkande för- slaget efter det andra och som varit tondöva ifråga om rätten till privatliv.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.