onsdag 10 juni 2009

Fackpamparnas ansvar gentemot medlemmarna

SVÅGERPOLITIK I IF METALL, KOMMUNAL OCH SWEDBANK

DN-Ekonomi den 8 juni skriver Patricia Hedelius:

Trots att Swedbanks aktie rasar på börsen väljer fackpamparna Stefan Löfvén, IF Metalls ordförande och Ylva Thörn. Kommunals ordförande att storköpa aktier i Swedbank. Nästan hälften av Kommunals börsportfölj finns i Swedbank.

” – Uppenbart har man utsatt medlemmarna för alltför stor risk, säger Günther Mårder, vd för Aktiespararna, som bland annat ger kurser i förmögenhetsförvaltning.

Den som satsar på aktier ska sprida investeringarna, brukar det heta. På så sätt minskas risken att man drabbas av en stor förlust om en aktie går riktigt illa.


Men LO:s två största fackförbund, Kommunal och IF Metall med sammanlagt nästan en miljon medlemmar, tycks inte bry sig om det.”

Swedbank är den bank som drabbats hårdast av finanskrisen. Detta har emellertid inte hindrade LO:s två största fackförbund med sammanlagt nästan en miljon medlemmar verkar inte bry sig. De båda förbunden har storsatsat.

Patricia Hedelius skriver vidare i DN

” Det är inte bara anmärkningsvärt att två fackförbund väljer att spela med medlemmarnas pengar på stora aktieköp i Swedbank. Det är idiotiskt.

Det finns en rad invändningar att göra mot IF Metalls och Kommunals storinnehav i Swedbank. Medlemmarnas pengar bör förvaltas med målet om en stadig tillväxt på lång sikt. För att minska riskerna i aktiesparande gäller att inte lägga alla ägg i samma korg – ett grundläggande förvaltningsråd.

Men det har tydligen gått både IF Metall och Kommunal förbi. Fackmedlemmarna utsätts för en onödigt stor risk att deras pengar helt eller delvis går förlorade.

Det finns ingen ursäkt – men en förklaring.

Sedan länge har Sparbankerna (grundstenen för Swedbank), Folksam och LO-förbunden hjälpt varandra.

Ledande befattningshavare återfinns ofta i styrelsepositioner i de olika -organisationerna. Både Metall och Kommunal har styrelse¬representation i Swedbanks största ägare Folksam.

Denna svågerpolitik blir nu ett välbehövligt stöd för Folksam. Det är ett spel med höga insatser. Går det riktigt illa i Baltikum kommer bankens aktieägare att behöva ställa upp med nytt kapital – annars hotar statligt övertagande. Då skulle ett stort antal miljarder försvinna.

Att investera medlemmarnas kapital är behäftat med för mycket risk och kan inte definieras som annat än dumdristigt.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.