måndag 25 maj 2009

De Nya Moderaterna och folkstyret

Moderata Anne-Marie Pålsson lämnar riksdagen. Ställer inte upp i nästa riksdagsval. Hon har till den moderata valberedningen i Skåne meddelat att hon inte kandiderar till riksdagsvalet 2010.

”Meningslöst att vara riksdagsledamot i moderaterna

Jag tycker inte att det är meningsfullt att verka i riksdagen under nuvarande omständigheter. Riksdagen fungerar inte på det sättet jag förväntat mig. Partiledningarna bestämmer allt och utrymmet för oss ledamöter att representera våra väljare är obefintligt. Det skriver moderaternas Anne-Marie Pålsson som idag meddelar att hon inte ställer upp för omval.”

Det är en kritisk artikel.

Vidare skriver Anne-Marie Pålsson bl.a.

”Jag har gjort det bästa för att leva upp till era förväntningar. Kanske har jag inte alltid lyckats men min ambition har varit att agera i ert intresse och den ambitionen har jag ännu drygt 1½ år.

Mot bakgrund av de villkor som gäller för riksdagsarbetet anser jag emellertid inte att det är meningsfullt att representera er i rikets högsta beslutande organ ännu en mandatperiod.

Den uppgift som våra grundlagsfädrar gett riksdagen som folkets främste representant - som lagstiftare och kontrollant av makten - har nämligen inte många likheter med verkligheten.


Enligt Anne-Marie Pålsson handlar riksdagsarbetet idag om att ledamöterna i riksdagen underordnat sig partiernas och/eller regeringen vilja i många frågor. Det är få riksdagsmän som är självständiga och öppet vill försvara riksdagens ställning eller väljarnas intressen. Man går helt enkelt inte mot partiledningen och dess uppfattning.

” Trist och allvarligt ty riksdagen utgör ju hjärtat i den svenska demokratin.”

Vidare skriver Anne-Marie Pålsson:

”Partiet ansvarar för de viktiga utnämningarna. Den som vill något gör sålunda klokt i att gå i takt med partiledningen snarare än att tillvarata sina uppdragsgivares intressen. I annat fall uteblir belöningarna.”

Läs hela artikeln på Newsmill

Så var det med demokratin och att ”ALL MAKT UTGÅR FRÅN FOLKET”

Läs också nedladdningen av Fredrik Reinfelts bok ”Det sovande folket”.arvidfalk


"REGERINGSFORMEN riksdagen

Regeringsformen är en av Sveriges fyra grundlagar och handlar om hur Sverige ska styras. Den är uppdelad i tretton kapitel.

Det har ända sedan mitten av 1300-talet funnits skrivna regler för hur Sverige ska styras. År 1634 utfärdades vår allra första regeringsform. Den byttes ut och förnyades under århundradenas lopp fram till 1974 då Sverige fick sin nuvarande regeringsform.

Regeringsformens tretton kapitel innehåller regler för hur demokratin ska förverkligas i Sverige och hur makten ska fördelas mellan riksdagen, regeringen, kommunerna, landstingen och domstolarna. Här finns också våra grundläggande fri- och rättigheter nedskrivna.

Låt oss titta på regeringsformen kapitel för kapitel.
Statsskickets grunder (kapitel 1)
Kapitlet handlar om att alla människor har lika rättigheter. De demokratiska idéerna ska vara vägledande i samhället. Folkstyret är inskrivet i det första kapitlet. Makten ska utgå från folket, och riksdagen ska vara folkets främsta företrädare. Majoriteten måste visa respekt för minoritetens åsikter."

1 kommentar:

  1. Och så var de två:

    http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/05/stromhopp.html

    http://www.nejtillemu.com/mg/Pressmeddelande2009maj25pdf.pdf

    /BMG

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.