fredag 29 maj 2009

Den gode aposteln Bengt Westerberg

På söndag är det stor gala och insamling på TV4 till de glömda mammorna världen över. Arrangör är Röda Korset. Några stora affärskedjor deltar också i insamlingen, bl.a. Lindex.

Det kan i sammanhanget vara intressant att veta hur mycket Bengt Westerberg, ordförande i Röda Korset, kostar för organisationen varje år. Bengt Westerberg är ju en av de verkligt ”goda” människorna i Sverige!

I en artikel i DN från 2003 kan man läsa om affärsmannen Göran Arvinius som blev djupt berörd när tv-nyheterna visade ett inslag om en vietnamesisk pojke som fått ansiktet sönderbränt och han bestämde sig för att hjälpa pojken. I dag lägger han en stor del av sin tid och sina pengar på att hjälpa andra.

” Han ger en del pengar via hjälporganisationen Hoppets stjärna, han har startat ett gym för handikappade barn och han har egna kontakter som berättar när de träffat på någon särskilt utsatt.

- Jag är inte rädd för att bli utnyttjad, det vore värre att inse att jag kunde ha hjälpt någon men att jag inte gjorde det.”

Vidare säger han:

”- Det enda som frivilligorganisationerna verkar ta till sig från företagsvärlden är höga löner, arvoden och fina lägenheter till sina ledningar. Jag skulle inte skänka en krona till en organisation som Röda korset som ger sin chef nära en miljon kronor om året i lön, säger Göran Arvinius.”

Är Bengt Westerberg en idealist?

På den utmärkte och nyligen bortgångne journalisten Kurt Lundgrens blogg kunde man läsa följande i februari 2007:

”Jag har ofta funderat över hur många insamlingsbössor tanterna måste få fyllda för att få ihop till Rödakorschefens lön på 1,5 miljoner kronor per år, innan de behövande får ta del av de överskjutande medlen.”¨

Så ställdes frågan.

Här är svaret:

”Du undrar över vad jag kostar Röda Korset per år. Jag är ordförande i Svenska Röda Korset och vice president i Internationella Rödakors- och Rödahalvmåne Federationen så kostnaderna avser dessa bägge uppdrag. Min lön, inklusive sociala avgifter, uppgår till cirka en miljon kronor och övriga kostnader, vilket i praktiken framförallt är resor, till cirka en halv miljon kronor. Jag har inget pensionsvatal och tar inte ut några traktamenten. Jag får inte heller något avgångsvederlag om jag avgår eller blir avsatt. Den totala kostnaden är alltså 1,5 miljoner kronor per år. I det ingår inte kostnaden för min arbetsplats.

Vänliga hälsningar
Bengt Westerberg”

Jisses, har han inget avgångsvederlag, stackarn. Det får RK se till att ändra på.

Min kommentar: De enda hjälporganisationer ni kan skänka till och som har anständiga löner är Erikshjälpen och Ecpat.

Vad ni särskilt skall bojkotta är Röda Korset, Rädda Barnen och SOS Barnbyar.

Westerbergs lön är rent oanständig. Detta är ett hedersuppdrag. Han borde ha medianlön, ungefär 24-25 000 kr i månaden.”

Detta från Kurt Lundgrens utmärkta blogg.


Bakgrund:

Chef för Röda Korset är den f.d. folkpartiledaren Bengt Westerberg.
Han kostar en del i drift - inte mindre än 1,5 miljoner kronor.
Varje år.

Röda Korset har hittills lyckats få ihop dessa pengar, men kommer det att lyckas även fortsättningsvis?

Här måste alla goda krafter hjälpas åt!

Läs mer om kejsare Westerberg på bgf.nu
Om Röda Korset och Westerberg på Bgf.nu


Westerbergs gloria har hamnat litet på sned!

19 kommentarer:

 1. inga problem att få ihop det, eftersom röda korset får skattepengar varje år.

  SvaraRadera
 2. RK måste väl betala arbetgivaravgifterna på lönen, fn ca 32%.
  Har har inga extra arbetsmarknadförsäkringar som tjm har? Dessa kostar ytterligare 16%.
  Tanterna får nog skramla på bössorna ännu högre..
  //WR

  lördag, maj 30, 2009

  SvaraRadera
 3. Har inte den mannen riksdags pension? Tycker väl att det borde räcka gott och väl till en sådan JÄVLA SKIT STÖVEL:

  SvaraRadera
 4. Fattigpensionärer särskilt damer skänker pengar till hjälpföreningar, det går åt 1500 st bidrag på 100:-för att få ihop 1.5 milj till Bengt Westerberg.
  Hur blev det med begravningsbyrårnes bokföring av skänkta pengar? ligger de fortfarande i kassaskåpen oredovisade

  Folke A
  .

  SvaraRadera
  Svar
  1. räkna rätt!"!
   15.000 * 100 = 1.500.000
   Alltså: Det går åt 15.000 bidrag åt
   SKITSTÖVELN

   Radera
 5. 1500 gåvor a hundra kronor


  Folke A

  SvaraRadera
 6. Folke A:s korrigeraretisdag, januari 19, 2010

  15 000 gåvor a hundra kronor blir det

  SvaraRadera
 7. Förutom Röda Korset är Bengt Westerberg styrelseordförande i ytterligare 5 bolag FINANSINSPEKTIONEN, FÖRENINGEN ÄLDREOMSORGSFÖRETAGARNA, SVENSKA INSTITUTET,INSTITUTET FÖR HANDIKAPPVETENSKAP, LINKÖPINGS UNIVERSITET detta enl Wikipedia. Hur är det möjligt med tanke på att Röda Korset är ett heltidsjobb enligt honom själv. Övriga uppdrag är ideella enl. honom själv i en radiointervju. Hur är det möjligt. Ta betalt av en hjälporganisation och jobba gratis för ex. Finansinspektionen m.fl.
  SKÄNK INGA PENGAR VIA RÖDA KORSET.

  SvaraRadera
 8. Stark Protest!
  Bengt Westerbergs lön är inte acceptabel!
  Lönen borde ligga på 25000 kr/mån.

  Westerbergs lön skada Röda Korsets anseende och ger utmärkta skäl för många att inte skänka något.

  En ändring måste komma till stånd nu!

  Mats Troberg, Malmö

  SvaraRadera
 9. Westerberg effekten=tomma Röda Kors bössor!

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att alla "skramlande tanter" borde sluta skramla tills Bengt Westerberg själv lagt merparten av sin orimliga månadslön i bössan.

  störtsur

  SvaraRadera
 11. Det vore snyggt om Bengt Westerberg offentliggjorde sina övriga inkomster - pensioner och arvoden.
  Pensionär

  SvaraRadera
 12. Jag har skänkt pengar till röda korset under ett trettital år, men kommer hädanefter inte att skänka en krona dit, har ingen lust att vara med och betala Bengt Westerbergs horribla arvode. Även många av mina vänner tänker följa mitt exempel.På så vis har han orsakat så att många nödlidande blir utan hjälp. Han verkar inte ha något som helst samvete!Tvi för sådana personer.

  SvaraRadera
 13. Har skänkt pengar till röda korset under ett trettiotal år, men kommer hädanefter inte att skänka en krona dit, har ingen lust till att mina pengar går till att betala Bengt Westerbergs horribla arvode.Vet att många av mina vänner tänker följa mitt exempel. Kunde väl aldrig tro att en hjälporg. kunde snika åt sig sådana fantasilöner !! På grund av sin snikenhet och girighet har B.Westerberg nu orsakat så att många nödlidande blir utan mitt och andras stöd.

  SvaraRadera
 14. Röda Korset får varje år in 33 miljoner i medlemsavgifter.
  Man har uppskattningsvis 350 personer på lönelistan. Om vi för enkelhetens skull räknar en lön på 25,000 per månad för alla så blir kostnaden 105 miljoner per år. Till detta kommer förmåner i form av rikskuponger, friskvård etc. Sen skall det betalas sociala avgifter och pensioner. Till detta skall vi lägga dyra lokaler vid Mariatorget samt tio regionkontor + en stor mängd lokalkontor runt om i landet.
  Intressant att veta hur man bekostar detta ?

  Fd medlem

  SvaraRadera
 15. Detta är det Sverige vi lever i. Girigheten känner inga gränser och i toppen av denna härva av snikenhet befinner sig ett stort antal av folkvalda representanter.Det är så sorgligt att orden inte räcker till, har det alltid varit så här eller är girigheten mer framträdande idag.
  Janne C

  SvaraRadera
 16. Att plundra andra blir en livsstil för vissa människor som lever tillsammans och de skapar med tiden ett juridiskt system som legaliserar deras handlingar och som också moraliskt godkänner dem. (F. Bastiat)

  SvaraRadera
 17. det här är bar en dold form av korruption och mutor som borde kallas för sitt rätta namn, nämligen förskingring och är rent kriminellt. Men dessa folkvalda girigbukar har till och med fräckheten att flinande försvara sina sk "rättigheter".. westerberg har get dessa ett ansikte utåt. aldrig ett öre till RK så länge han finns där (eller någon annan med motsvarande arvoden..). det är så man kräks

  SvaraRadera
 18. Nu är väl 25000 knappast standardlön för någon som har ett jobb som kräver resande och ansvar i den mån RK har. Du bor tänka på att social avgifter m.m. är inkluderade i den miljonen i lön (samt försäkring mm.m tolkar jag det som).
  Eller vill du räkna dit även resorna som sådan?

  SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.