torsdag 14 maj 2009

EU:s fäder - Jean Monnet och Robert Schuman

Europas nationer bör föras samman i en superstat utan att deras befolkningar förstår vad som sker. Detta kan åstadkommas genom stegvisa förändringar, alla förklädda till att ha ett ekonomiskt syfte, men som på sikt och oåterkalleligt kommer att leda till en federation."
Jean Monnet, grundare av EU

Jean Omer Marie Gabriel Monnet, 1888 i Cognac i Frankrike och död 1979 i Bazoches-sur-Guyonne i Frankrike. Han var fransk affärsman och politiker och räknas till EU:s fäder tillsammans med Robert Schuman.

På grund av sin hälsa inkallades han inte till fronten under första världskriget utan arbetade med organisatoriska spörsmål och för detta fick han erkännande som förde honom till en framstående position i Nationernas förbund, då det grundades 1919.

Läs mer om Monnet på sv.wikipedia


Robert Schumann
Politikern Robert Schuman, född 1886 och död 1963 var advokat och Frankrikes utrikesminister mellan 1948 och 1952 och betraktas som en av initiativtagarna till det enade Europa.

Han kom från den fransk-tyska gränsregionen Alsace-Lorraine och insåg trots, eller kanske på grund av, sina erfarenheter av Nazityskland att bara en varaktig försoning med Tyskland kunde lägga grunden till ett enat Europa.

Läs mer om Schumann på europa.eu

I Upsala Nya Tidning finns ett forum inför det kommande valet om EU:s nya grundlag.

Frågan lyder ”Vad tycker Du om EU-valet”. Där finns många intressanta svar och ifrågasättanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.