tisdag 19 maj 2009

Sovjetisk dissident varnar för EU-diktatur


En intervju med Vladimir Bukovsky
av Paul Belien den 27 februari 2006

Herr Bukovsky besökte Europaparlamentet på inbjudan av Fidesz, (Ungerskt Medborgarforum). En medlem i den europeiska kristdemokratiska gruppen hade inbjudit Bukovsky från England, där han bor, med anledning av 50-årsdagen av 1956 års ungerska uppror. Bukovsky talade på en polsk restaurang mittemot Europaparlamentet, på inbjudan av Partiet för brittisk självständighet (the Independence Party), som han också är förespråkare för.

Vladimir Bukovksky, en 63-årig rysk dissident och presidentkandidat, befarar att den Europeiska Unionen är på väg att bli ett nytt Sovjetunionen. I ett tal Bukovsky höll i Bryssel kallade han EU ett "monster" som måste förstöras, ju förr desto bättre, innan det utvecklas till en fullfjädrad totalitär stat.

I sitt tal nämnde Bukovsky sekretessbelagda handlingar från hemliga sovjetiska filer som han fick tillstånd att läsa 1992. Dokument som bekräftar att det finns en "konspiration" för att förvandla den Europeiska Unionen till en socialistisk organisation.

Jag intervjuade Vladimir Bukovsky för tjugo år sedan, år 1986, då Sovjetunionen, det första ”monstret” han så tappert kämpade mot, fortfarande var vid liv.

Herr Bukovsky var en av 1900-talets hjältar. Som ung man behandlades han med psykiatriska metoder, som politiska fångar brukade i det forna Sovjetunionen (1917-1991) och tillbringade sammanlagt tolv år (1964-1976), från hans 22:a till hans 34:e år i sovjetiska fängelser, arbetsläger och på psykiatriska institutioner. 1976 utvisades han av myndigheterna till väst.1992 blev han inbjuden av den ryska regeringen som expert för att vittna vid de rättegångar som genomfördes för att fastställa om det sovjetiska kommunistpartiet varit en kriminell institution.

För att förbereda sitt vittnesmål fick Bukovsky tillgång till ett stort antal dokument från den sovjetiska hemliga arkiven. Han är en av få människor som någonsin har sett dessa handlingar, eftersom de fortfarande är sekretessbelagda. Med hjälp av en liten scanner och en bärbar dator, lyckades han kopiera många dokument (i vissa fall starkt sekretessbelagda), inklusive KGB-rapporter till den sovjetiska regeringen.

Paul Belien (PB): Du var en mycket känd sovjetisk dissident och nu drar du paralleller mellan Europeiska unionen och Sovjetunionen. Hur kan du förklara detta?

Vladimir Bukovsky (VB): Jag menar att det finns vissa gemensamma strukturer: i planeringen, i riktningen, i den oundvikliga expansionen, i utplåning av nationella gränser vilket också hände i Sovjetunionen. De flesta människor begriper inte detta. De känner inte till det, men det gör vi, eftersom vi var tvungna att studera den sovjetiska ideologin i skolan och på universitetet!

Det främsta syftet med Sovjetunionen var att skapa ett historiskt fenomen: ”den sovjetiska människan”. En ny och global mänsklighet. Det samma försöker EU idag. De försöker skapa ett nytt folk. De kallar detta folk "Européer", vad nu det betyder.

Enligt den kommunistiska doktrinen och i många former av socialistiskt tänkande är staten och nationalstaten tänkt att vissna bort. I Ryssland inträffade det motsatta. Istället för att vissna bort, blev den sovjetiska staten mycket mäktig och det var nationaliteterna som istället utplånades. Men vid det sovjetiska sammanbrottet kom dessa undertryckta känslor av nationell identitet tillbaka, vilket nästan fick landet att kollapsa. Det var mycket skrämmande.

PB: Tror du att samma sak kan hända när Europeiska unionen en gång kollapsar?

VB: Säkert. Du kan pressa en fjäder bara så mycket, det mänskliga psyket är mycket motståndskraftigt. Du kan pressa den, men glöm inte att den fortfarande har kraft att slå tillbaka. Det här är som en fjäder som alltid bänds till överdrift.

PB: Men alla dessa länder som anslöt sig till Europeiska unionen, gjorde det frivilligt.

VB: Nej, inte egentligen!

Se på Danmark, som röstade nej till Maastrichtfördraget två gånger. Se på Irland [som röstade nej till Nicefördraget]! Se på många andra länder, de är under en enorm press. Det är nästan som utpressning. Schweiz var tvunget att rösta fem gånger i en folkomröstning om EU-tillträde. Alla fem gånger de har förkastat det, men vem vet vad som kommer att hända sjätte gången, sjunde gången. Man försöker alltid samma tricks med idioter! Folket ska rösta i folkomröstningar tills man röstar på sätt. Då slutar omröstningen. Varför sluta? Låt oss fortsätta att rösta. Den Europeiska unionen är vad amerikanerna kallar ett "äktenskap under pistolhot" (a shotgun marriage).

PB: Vad tycker du att ungdomar ska göra med den Europeiska unionen? Vad borde de kräva? Att institutionen demokratiseras eller att den upplöses?

VB: Jag tror att Europeiska unionen, i likhet med Sovjetunionen, inte kan demokratiseras. Gorbatjov försökte demokratisera den och den föll samman. Den här typen av strukturer kan inte demokratiseras.

PB: Men vi har Europaparlamentet, som väljs av folket?

VB: Europaparlamentet väljs på en grundval av proportionell representation, vilket inte är egentlig representation. Och vad röstar det om? Hur många procent fett det ska vara i yoghurt! Det är fånigt. Parlamentet har samma uppgifter som Det Högsta Sovjet hade. Den genomsnittliga taltiden för en MP är sex minuter per år. Det är inget riktigt parlament.

Läs mer av intervjun på nyapolitiken
EU-granskning-EU-den nya Sovjetstaten

1 kommentar:

  1. Det är jag Janne O som översatt texten!
    Hälsningar Janne :)

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.