söndag 3 maj 2009

Tjeckien och Lissabonfördraget

LISSABONFÖRDRAGET KAN BEGRAVAS I PRAG

Så lyder rubriken i SvD lördagen den 2 maj. På olika politiska nivåer i EU spekuleras det om det i den tjeckiska senaten går att skrapa ihop den 3/5 dels majoritet som krävs för att Tjeckien på onsdag skall godkänna Lissabonfördraget.

Det är statstjänstemannen Jan Fischer som skall leda den expeditionsministär som tar över i Tjeckien om en vecka.
Numera vet alla hur kritisk president Vaclav Klaus är till Lissabonfördraget. EU-granskning

1 kommentar:

  1. Tyvärr är nog risken att det blir ett ja ganska stor. Enligt Lubos Motl på bloggen The Reference Frame, så lutar det åt att 10 delegater från ODS kommer att rösta ja. Förre premiärministern Topolanek hotar med att ett nej skulle leda till att Tjeckien återigen skulle hamna under en rysk intressesfär. Nonsens naturligtvis, men det är uppenbart att "nejsägarna" utsätts för väldig press, (förmodligen inte bara från inhemskt håll utan också från andra EU-länder) och om de tjeckiska politkerna inte är gjorda av annat skrot och korn än våra egna invertebrater så vet man ju hur det slutar.

    Faktum är att jag inte tror att vare sig Carl Bildt (på sin blogg) eller Rolf Gustavsson hade skrivit som de gör utan att vara ganska säkra på en seger för ja-sidan.

    SvaraRadera

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.