måndag 25 maj 2009

Sveriges ende kriminolog

Med tanke på den arbetslöshet som råder och har rått i Sverige längre än den senaste finanskrisen skulle man kunna tycka att det borde finnas fler kriminologer som får uttala sig. Dessutom kan de som utbildar sig inom detta skrå få jobb med tanke på att kriminaliteten i Sverige är i fritt fall.

Från Västerbottens Folkblad kommer ett uttalande från Sveriges ende kriminolog.Sarnecki hyllar polisinsatsen

UMEÅ Det finns en problematik med att polisen låter ett brott ske som man har visshet om.


BRA INSATS. – Det är inte vanligt att man lyckas så pass bra, säger Jerzy Sarnecki om polisens insats.

– Man bör ta reda på hur det gick till, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog vid Stockholms universitet.
– Egentligen vill man att polisen ska förhindra brott – innan det sker. Det är ett problem när man slår till när brottet redan har skett. Det handlar om bevisningen – om att bevisa att gärningsmännen hade tänkt göra det som man sedan gjorde, säger han.

Gott jobb

Kriminologen framhåller att polisen har gjort ett gott jobb som hade insatsstyrkan på plats när rånarna slog till.

– Det hedrar dem. Det betyder att man har arbetat systematiskt och kommit dem på spåren. Det är inte vanligt att man lyckas så pass bra, säger Jerzy Sarnecki.

Varit förskonat

Norrland har tidigare varit förskonad från den här typen av brottslighet. Enligt Sarnecki handlar det om att hitta nya ”möjligheter”.

– Man börjar få problem i storstadsområdena. Det har blivit så skyddat där. Därför söker man sig till mer avlägsna platser ute i landet. Det är kriminell logistik, säger han.

Varför just Umeå?

– Man vill göra det där man tror att polisen har lägst beredskap. Man kan också ha kontakter på orten. Det kan vara ett alternativ, säger Jerzy Sarnecki.

1 kommentar:

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.