onsdag 13 maj 2009

Europas nya adel - politikerna

Från ÖstgötaCorrespondenten den 12 maj 2009.

Politikers krav får britterna att baxna

Förlåt oss, ber brittiska politiker
London (TT-AFP-Reuters)
Ersättningskrav för inköpt hundmat och byte av glödlampor har fått såväl premiärministern som oppositionsledaren att be om ursäkt i Storbritanniens politiska utläggsskandal.

Efter att tidigare ha skjutit in sig på vilka utgifter som politikerna i det regerande Labour-partiet har bett om ersättning för så har tidningen The Daily Telegraph nu också prickat in oppositionen.

Även där finns pengakrav som får britterna att baxna:

Alan Duncan, De konservativas gruppledare i underhuset, har krävt motsvarande 80 000 kronor för diverse trädgårdsarbete.

David Willetts, partiets talesman i forsknings- och universitetsfrågor, har begärt 1 300 kronor för att få elektriker att byta 25 glödlampor.
”Han kallas dubbelhjärnan tack vare sin otroliga intelligens men av utläggen att döma så vet han inte hur man gör när man byter glödlampor” konstaterade The Daily Telegraph syrligt på måndagen.
”En dålig dag”

Mest höjs ändå på ögonbrynen åt Cheryl Gillan, ”skuggminister” för Wales, som bland sina kvitton bland annat önskat summa 52 kronor i ersättning för tre paket hundmat.

Partiledaren David Cameron erkände snabbt att det varit ”ännu en dålig dag för parlamentet, och ärligt talat en dålig dag också för Konservativa partiet”.

– Vi ber om ursäkt för att det här har hänt och det behöver ändras på, sade han.
Premiärminister Gordon Brown omfattade i sin tur samtliga i sin ursäkt – uttalad i samband med en sjuksköterskekonferens.

– Jag vill be om ursäkt å alla politikers och alla partiers vägnar för vad som har hänt, sade Labour-ledaren.

– Vi måste anstränga oss hårt och tänka till för att visa folk hur en yrkeskår som bygger på förtroenden. . . kan visa att den verkligen finns där för att tjäna allmänheten i alla dess framtida behov.

Utredning på gång

Skandalen har pressat ner allmänhetens förtroende för politiker i djupaste botten. Förre vice talmannen Michael Morris – adlad lord Naseby – har i en BBC-intervju på allvar föreslagit att det till och med vore värt att upplösa parlamentet och utlysa nyval om skandalen fortsätter.

Uppgifterna om utläggen skulle ha presenterats i juli men har läckt ut till The Daily Telegraph på okänt vis. Tidningen uppges ha betalat mångmiljonbelopp för en cd-skiva med uppgifterna.

En granskningsgrupp, helt bestående av icke-partianknutna, ska nu tillsättas av parlamentet för att gå igenom ”vartenda krav”, enligt parlamentsledamoten Stuart Bell.

svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.