fredag 15 maj 2009

Hjärtefrågor för partiernas toppkandidater

I Correspondenten den 15 maj ställer man fyra frågor till nuvarande och blivande EU-kandidater. Tyvärr så finns inte informationen utlagd på nätet så de viktigaste punkterna är nedtecknade här.

1. Vilka frågor vill du helst engagera dig i om du blir vald till EU-parlamentet?
2. Vilken fråga tror du blir viktigaste i den svenska valrörelsen?
3. Hur stort tror du valdeltagande blir?
4. Lönen för parlamentarikerna höjs kraftigt. Tänker Du behålla pengarna, eller skänka dem till något ändamål? I så fall vilket?

Lena Ek, som är folkrättsjurist, från Gryt i Östergötland och Centerpartist, nämner klimat, mat, energi, miljö, små och medelstora företag och jämställdhet.
Beträffande lönen så anser hon att frågan är felställd. Det gäller lika lön oavsett vilket land man kommer och det är ett bra system. Hon nämner överhuvudtaget ingenting om den svenska landsbygden och hur människor skall kunna bo och arbeta utanför de stora stadsregionerna.


Marit Paulsen, 69 år, författare och EU:s egen tant enligt egen utsago, kommer från Yttermalung. Hon tänker göra något åt EU:s orättvisa jordbrukspolitik. Hon skall också arbeta för att EU:s veterinärkontor på Irland skall få kraftigt ökade resurser.

Hon har inga synpunkter på den höga lönen och anser också att det är en privatsak till vilket ändamål hon skänker pengar.

Rune Lanestrand, redaktör och ansvarig utgivare av tidningen Småbrukaren, har gjort en roligt visa om Marit Paulsen som följer här:

Marit Paulsens valkampanj till melodi Flickan i Havanna

Marit står i EU:s bar
hon har inga skrupler kvar
hon kan snacka, hon är smart
vill till EU snart

Hennes trut är grov och stygg
och för sanningen är skygg
Jag kan lura svenska folk
media är min tolk

Pengar är mig väldigt kär
därför Marits slogan är
Betala ni så tycker jag
er till välbehag.

Marit vill ha GMO
gift och kemiskt ska de va
Ekologiskt det är strunt
rent av riktigt dumt

Nöj er med Monsantos mat
duger gott på era fat
den är läcker
den är bra
EU älskar jag

Förbundet Småbrukaren kämpar för ett GMO-fritt Sverige (GMO = genmanipulerade organismer).

Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson gör det inte. Läs mer om Marit Paulsen på Småbrukaren.



Gudrun Schyman, 60 år, socialarbetare, från Simrishamn.

Gudrun vill införa en ny politisk ideologisk utgångspunkt för det politiska arbetet. De partier som sitter där nu har klasskonflikten som utgångspunkt. Inom Fi (Feministiskt initiativ) har vi kön och konflikterna utifrån könsmaktsordningen som utgångspunkt.

Hennes mål är att bryta mansdominansen i EU:s institutioner.

Betr lönen och vart pengarna skall gå så är det självklart att pengarna skall gå till Fi.

Sören Wibe, 62 år och professor, från Umeå.

Han vill försvara nationellt självbestämmande och fortsätta Nils Lundgrens framgångsrika kamp mot fusk och slöseri genom en plats i budgetkontrollutskottet.

Det som blir över av lönen skänker han förmodligen till Junilistan.


Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraterna, 40 år och butikschef från Östersund.

Den viktigaste frågan för Sven-Olof Sällström är EU:s nya grundlag (Lissabonfördraget). Arbeta med att stärka de nationella parlamentens makt och minska kommissionens, ministerrådets och EU-parlamentets makt.
Han anser att den ekonomiska och finansiella krisen och EU:s oförmåga att hantera densamma är viktigast.

Han kommer att behålla lönen för egen del och resten kommer Sverigedemokraterna att få för att använda för ett riksdagsinträde.

Ingen av de här nämnda parlamentariker utom Sven-Olof Sällström nämner EU:s nya grundlag eller Lissabonfördraget som politikerna kallar det. Detta val är viktigare än riksdagsvalet 2010 då vårt självbestämmande kommer att minska kraftigt. Det är ingen av de tillfrågade som beklagar att man befarar att valdeltagandet beräknas bli lågt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.